Има сериозни индикации, че руският президент Владимир Путин лично е

...
Има сериозни индикации, че руският президент Владимир Путин лично е
Коментари Харесай

Путин лично е одобрил свалянето на MH17 над Донбас

Има съществени индикации, че съветският президент Владимир Путин персонално е одобрил доставката на ракетата, с която през 2014 година беше свален полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна, обявиха интернационалните следователи.

Екипът обаче съобщи, че стопира следствието на злополуката, защото няма задоволително доказателства, с цел да бъдат подведени под отговорност повече обвинени, а Путин при всички случаи има имунитет като държавен глава.

Всички 298 души на борда починаха, когато създадена в Русия ракета се заби в самолета, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, преди да се разбие в следената от сепаратистите Източна Украйна.

" Има съществени индикации, че на президентско равнище, от президента Путин, е било взето решение за доставка на... ракетната система " Бук ТЕЛАР ", съобщи нидерландският прокурор Дигна ван Бьотзелер.

" Въпреки че приказваме за мощни индикации, високата летва на цялостните и безапелационни доказателства не е достигната ", съобщи тя на конференция в Хага.

Съобщението идва по-малко от три месеца, откакто нидерландски съд осъди задочно двама руснаци и един украинец за свалянето на MH17.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте съобщи, че решението е " горчиво отчаяние ", само че че " ще продължим да призоваваме Руската федерация да понесе отговорност ".

Русия отхвърля да е забъркана в свалянето на MH17. Тя жигосах миналогодишната правосъдна присъда, с която тримата мъже бяха наказани, като " скандална " и политически стимулирана.

" Решение на президента "

Веригата на командване обаче е била ясна, съобщи Съвместният екип за следствие на злополуката на MH17, в който влизат Нидерландия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна.

Според тях съветските публични лица даже са отсрочили решението за изпращане на оръжия на украинските сепаратисти, тъй като Путин е бил на честването на D-Day във Франция през юни 2014 година

Те пуснаха прихванат телефонен диалог на консултант, в който се споделя, че отлагането е " тъй като има единствено един, който взема решение..., индивидът, който сега е на среща на върха във Франция ".

Самият Путин също е бил чут да приказва за " боен съставен елемент " в различен диалог със сепаратистки водач от Луганска област.

Други длъжностни лица като съветския министър на защитата Сергей Шойгу не са имали нужните пълномощия за взимане на решения и " в последна сметка това е решение на президента ", споделиха те.

Въпреки това, заради неналичието на подпомагане от страна на Москва и дефицита на очевидци, искащи да се явят, делото към този момент е спряло.

" Всички следи към този момент са изчерпани, заради което следствието се приключва ", съобщи ван Бьотзелер.

Самият Путин е недостижим - най-малко към този момент.

" Президентът на Руската федерация се употребява най-малкото с имунитет по силата на интернационалното право предвид на позицията му на държавен глава ", добави холандският прокурор.

" Разочарование "

Жертвите на злополуката - която провокира интернационално отвращение и наказания против Русия - са от 10 страни, в това число 196 нидерландци, 43 малайзийци и 38 поданици на Австралия.

Семействата на жертвите обявиха, че са разочаровани от решението за прекъсване на следствието.

" Надявахме се на повече -- само че не разчитахме на това ", сподели Пиет Плоег, ръководител на фондацията MH17, който е изгубил брат си, снаха си и племенника си в MH17.

Разследващите обявиха, че считат, че са постигнали повече, в сравнение с са считали за допустимо през 2014 година

" Дали щяхме да желаеме да стигнем по-далеч? Разбира се, че да ", съобщи Анди Крааг, началник на Националния отдел за престъпни следствия на Нидерландия, като добави, че " отговорът остава в Русия ".

Тримата мъже, наказани предходната година - руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинецът Леонид Харченко - остават на независимост и е малко евентуално в миналото да излежат доживотните си присъди.

Оттогава Гиркин стана почитан критик на военната политика на Русия в Украйна, като разкритикува предходните отстъпления на войските на Москва. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР