Има сериозни доказателства за важното значение на съня за хората

...
Има сериозни доказателства за важното значение на съня за хората
Коментари Харесай

Роден лекар: Не е здравословно да спим под 6 и над 8 часа

Има съществени доказателства за значимото значение на съня за хората с диабет вид 2, сподели пред публицисти проф. Цветалина Танкова, началник на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София и шеф на Клиниката по диабетология в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ендокринология „ Акад. Иван Пенчев “.

Количеството и качеството на съня имат връзка с метаболитното здраве, добави тя. По думите ѝ сън с дълготрайност под шест часа и сън над осем часа води до неподходящи метаболитни последствия.

Физическата интензивност е част от предварителната защита на диабет вид 2, само че съгласно последните световни рекомендации за лекуване на захарната болест, оповестени през септември тази година, тя към този момент се възприема като физическо държание, изясни проф. Танкова. Ако ходенето дневно се усили с 500 крачки, сърдечно-съдовият риск понижава с до девет %, добави тя.

Прогресивно се покачва броят на болните от диабет, като в международен мащаб в този момент от заболяването е обиден 1 от 10 души над 20-годишна възраст. Очаква се след 7-8 години 1 от 9 възрастни да бъде със захарен диабет, а след 20 год. - 1 от 8 възрастни, уточни лекарят. Диабетът визира към 10 % от популацията, като в България страдащите от диабет са към 500 хиляди души, като евентуално има 150 хиляди, които не знаят, че имат диабет. Около повече от половината от пациентите имат недобър надзор на гликирания хемоглобин, добави тя.

По думите ѝ има доста хора, които нямат недоволства, само че са притеснителни хроничните затруднения от заболяването.

Всеки орган или тъкан може да бъдат повредени от диабета. Той е водещата причина за добита слепота, за хемодиализа, неведнъж нараствания риск от инфаркт, от инсулт и други неподходящи последствия, добави проф. Танкова.

В България има 8 ендокринолози на 100 хиляди души население, до момента в който в някои европейски страни са 1 на 100 хиляди души, уточни още проф. Танкова. Целите на лекуването на диабета са по-малко затруднения и оптимално качество на живот, сподели още тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР