Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на

...
Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на
Коментари Харесай

Риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на бюджета

Има риск за пенсиите, в случай че не се одобри актуализацията на бюджета. Това сподели в Пловдив министърът на труда и обществената политика (МТСП) Георги Гьоков, който взе участие в Европейския конгрес на субектите на обществената и солидарна стопанска система.

Той опроверга някои отзиви на специалисти, че пенсиите могат да се усилят и без актуализацията на финансовата рамка на страната.

„ Без актуализация на бюджета ще се случи единствено и само това, което е записано в признатия бюджет от 1 април - отпадане на 60-те лв. за Коронавирус добавка и осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено подкрепяне с 6,1 на 100. Ако бъде признато предлагането на МТСП, от 1 юли в пенсиите ще влязат тези 60 лена плюс корекционните добавки. Преди това ще бъдат увеличени пенсиите с 10 % “, уточни общественият министър.

Георги Гьоков добави, че от 1 октомври е планувано да има друго влияние върху пенсионната система с модифицирано преизчисляване на пенсиите, което ще докара до ново нарастване на пенсиите на 770 000 души.

 iStock iStock
Той акцентира, че нарастването от 1 юли е обвързвано с превъзмогване на огромна степен на инфлацията, а второто няма за цел увеличение на всички пенсии, а има за цел осъвременяване на отпуснатите по-назад пенсии с по-новите. Но без приемане на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и на Държавния  бюджет, където се  гарантират прехвърлянията от Държавния бюджет към ДОО, няма по какъв начин да бъдат увеличени пенсиите, добави Гьоков. 

Запитан какво чака на следващия ден при гласуването на избор на съмнение на кабинета, Георги Гьоков сподели, че " в случай че на следващия ден се разразят политически диспути, а не експертни - не чакам нищо положително, тъй като се стига до популизъм и политически решения, които надали са от изгода на обществената система ". Той изрази вяра въпреки всичко разсъдъкът да надделее и да бъде признато предлагането за ДОО и за Държавния бюджет, тъй че хората да могат да получат глътка въздух. 

" И при предварителни избори картината ще остане същата. Дори политическото посланичество в Народното събрание ще бъде по-цветно и по-широко, тъй като прогнозите на социолозите са, че ще влязат 8 партии ", уточни Гьоков и добави:

" На различен език - пазарлъкът ще е по-голям и ще стане още по-сложно. Не чакам при нови избори да се внесе успокоение ". Според него на този стадий България може да бъде ръководена единствено от коалиция и в случай че обединението не е спокойна, ще има още такива разтърсвания.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР