Има решение в Русия Газпром да не работи с нас.

...
Има решение в Русия Газпром да не работи с нас.
Коментари Харесай

Росен Христов: Има решение в Русия Газпром да не работи с нас. Преговорите не са прости

" Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не.

Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. "

Това споделя служебния тенергиен министър Росен Христов в изявление пред журналистката на свободна практика Ребека Щегман, предоставено и оповестено от

Въпреки това Христов афишира, че няма нищо такова като " огромен завой " - както го назовава интервюиращата.

" Не сме създали никакъв завой. Ние към този момент сме договорили този газ. Всичко, което ни би трябвало, е да вземем контрактувания газ. Не обсъждаме нови контракти. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличение на размерите. Междувременно осигуряваме разнородни доставки от целия свят, които в последна сметка от идната година ще създадат доставките от Русия ненужни. "

И още:

" Ако казвате, че желаеме да се върнем в Русия, за какво организираме търгове за LNG? Защо вървя в Турция да договарям за слотове? Защо да приказваме с всички тези компании? Хората би трябвало да схванат, че не е 100% несъмнено, че ще можем даже да получим газ от " Газпром ".

... Все още обсъждаме опцията на политическо равнище. Но договарянията с " Газпром " не са толкоз елементарни,колкото си мислят хората. "

Той упреква предходното държавно управление за обстановката: 

Въпрос: Защо отказахте 6-те LNG танкера?

Защото не успяхме да осигурим
слотове, а цялата договорка беше замислена по доста неверен метод. Обикновено би трябвало да се запазят слотове и по-късно да се изиска оферта. Като по този метод доставчиците на LNG дават по-добра оферта, тъй като знаят тъкмо по кое време би трябвало да доставят и какво количество. И усъвършенстват логистиката си.

Цялата договорка беше уредена от предходното държавно управление. А непрестанно ни упрекват, че ние не сме уредили слотовете. Но дано помислим - те имаха контракт с Cheniere (американската компания Cheniere Energy) през май и до август те не осигуриха
слотове. Има писмо от " Булгаргаз " до предходния министър на енергетиката на 27 юли, шест дни преди да падне кабинета, което споделя че има висок риск с офертата на Chеnierе, тъй като нямат слотове. Ние трябваше да потвърдим офертата на 19 август. Така че от 3 август до 19-и, единствено за 16 дни, успяхме да осигурим един слот - нещо, което те не направиха, не знам по каква причина, за няколко месеца.

И още:

" Нищо не можем да предложим на " Газпром ". Просто се надявам, че имат газ, който да продадат. И имат контракт, който би трябвало да изпълнят. И те са подготвени да го създадат. "

"... Буквално ще затворим учебните заведения, в случай че продължаваме по този начин, и децата няма да могат да имат къде да учат цяла зима, тъй като учебните заведения ще стоят студени.

Въпрос: Не мислите ли, че преувеличавате?

Не пресилвам. "

А на въпрос - увещание от журналистката, че България не е толкоз подвластна от газа, който е едвам 10-15% от общия енергиен микс - а страни като Германия са доста по-зависими и като промишленост, и като семейства, декларира.

" Да, само че вижте Брутният вътрешен продукт на глава на популацията и заплатите на хората. Хората в Германия имат по-високи заплати, те могат да заплащат по-високи цени, даже и да не им харесва. Но хората в България получават към 350-400 евро заплата (средната чиста работна заплата по данни на Национален статистически институт е 670 евро - бел.ред). Пенсионерите получават 150 евро пенсия (минималната пенсия е 235 евро - бел.ред.). Представете си, че в случай че би трябвало да живеете със 150 евро, би трябвало да платите всичките си потребности за храна, облекла, отопление, всички комунални услуги. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР