Има план заводът за изгаряне на отпадъци да се премести

...
Има план заводът за изгаряне на отпадъци да се премести
Коментари Харесай

Заводът за горене на боклук няма да е в София, а в Стара Загора

Има проект заводът за изгаряне на боклуци да се реалокира от София край Стара Загора - в Маришкия басейн.

" Това до което достигнахме и върху което работим, е композиция от утилизация на боклуци. Вместо завода за отпадък да е в центъра на София утилизация на боклуци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн ", съобщи пред депутатите през днешния ден вицепремиерът Асен Василев по време на днешния блицконтрол.
Заради ковид: Подготвят инсинераторите за изгаряне на болничните боклуци
" Подготвяме инсинераторът в София да работи на 24-часов режим, с цел да може да гори отпадъците от лечебните заведения в изискванията на зараза от ко...
Прочети повече
Припомняме, че планът за инсинератор в София е в много напреднал стадий, като има утвърдена площадка и технология. Тече и избор на реализатор. Тези фактори неизбежно ще доведат до оскъпяване на завода, който по досегашни оценки ще коства към 350 млн. лв.. 

По думите на Василев в комплекс " Марица Изток " няма да бъде изграждана парогазова централа, както бе планувано в изпратения в Европейската комисия План за възобновяване и резистентност. Това заяви от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев.

" Не можем да сменяем самостоятелен български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник. От тази позиция считаме построяването на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше признато от страна на Европейската комисия ", сподели той.

" И напълно умерено можем да заложим на 400 мегавата геотермална сила, която да се случи до 2026 година И в действителност тази композиция от генериращи мощности да помогне за това ние да понижим зависимостта от въглища ", изясни Асен Василев.

Още от СТАРА ЗАГОРА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР