Има периоди в живота, когато трябва да щадим гласа си.

...
Има периоди в живота, когато трябва да щадим гласа си.
Коментари Харесай

Не напрягайте гласа през пубертета

Има интервали в живота, когато би трябвало да щадим гласа си. Той е инструмент, който ни служи цялостен живот, само че е мощно уязвим.
Първият „ нежен “ интервал това е пубертетът, когато гласът попада под въздействието на хормоните. Той стартира да мутира.

„ Под напора на хормоните във възрастта сред 11 и 17 години в организма на момчетата и на девойките стават мощни промени. При момчетата командва тестостеронът. Под негова „ диктовка “ за няколко месеца гласните струни на момчето нарастват 2 пъти на дължина и един път на дебелина. И гласът мутира. В този интервал от едно гърло като че ли излизат 2 гласа - този на момчето и този на бъдещия мъж, който е със 7 тона или с 1 октава по-нисък ". 

Това изяснява проф. Досю Досков , завеждащ поделение по Заболявания на гласа и гласова рехабилитация в МБАЛ „ Царица Йоанна ”.

" Няма строго избран период какъв брой време ще продължи разновидността. Тя може да завърши за 6 месеца до една година - година и половина. За да се случи това без проблеми и разновидността да приключи на време, гласът не трябва да се натоварва. Той се нуждае от оптимално успокоение “, поучава експертът.

През цялото това време момчето не трябва да напряга гласните си струни и да се пробва да подражава на свои идоли в музиката, тъй като може съществено да си навреди.
„ Докато разновидността на гласа приключи, момчето не трябва да пее силово, не трябва да вика и даже да приказва високо. Ако това предписание не се съблюдава, вместо разновидността да приключи за шест месеца до година, тя може да се проточи. Имам пациенти на 20-25 години, при които гласът още мутира. Това става постоянно мотив за намеци и неприятни насмешки, че са гей. И те постоянно стигат до психиатър “, изяснява проф. Досков.

Момичетата

И девойките имат проблеми с гласа си по време на пубертета. Хормоните го трансформират и го вършат по-дрезгав и компактен.
Същото се случва по време на менструация, бременност и през климактериума, когато функционалностите на женските хормоните отпадат.
Съветът на експертите УНГ е в тези интервали гласът да се щади и да не се натоварва.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР