Има пациенти с COVID, които са хоспитализирани и през април,

...
Има пациенти с COVID, които са хоспитализирани и през април,
Коментари Харесай

Проф. Йовчев: COVID не ни е напуснал, но може би забавя темпа си

Има пациенти с Коронавирус, които са приети в болница и през април, след края на изключителната епидемиологична конюнктура. Това сподели шефът на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев пред радио Стара Загора.

По думите му те са в много тежко положение и изискват интензивно лекуване. „ Имаме пациенти, които към този момент 12-ти ден са на кислородна терапия, има стабилизация на индикаторите им, само че няма усъвършенстване в общото им положение. Коронавирус не ни е напуснал, само че може би забавя темпа на разпространяване. Остава обаче риск за здравето ни, в случай че не се съблюдават ограниченията ни “, сподели проф. Йовчев.

След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура броят на леглата в болничното заведение е трябвало да бъде 20, само че приетите в болница с Коронавирус са 25. „ УМБАЛ Стара Загора остана единствената болница в региона за лекуване на такива заболели и нямаме право да връщаме нито един пациент. Има и нековидни пневмонии, както и грип А, които също са приети в болница. Общият брой на пациентите с инфектиране на дихателните пътища и белия дроб е 47, от които 25 са с доказани данни от антигенни проби и PCR за Коронавирус “, разяснява той.

Проф. Йовчев уточни, че посредством образна диагностика може да се разграничи дали се касае за грип или Коронавирус и без проби.

„ На входа на лечебното заведение всеки пациент се тества с бърз антигенен тест. Приемно незабавно поделение работи освен с пациенти, които ще бъдат приети в болница, само че и такива, които сами са решили, че им е нужна помощ. Те също са тествани “, изясни той.

Към днешна дата заболеваемостта в област Стара Загора е под 240 на 100 000 души, което значи, че ограниченията би трябвало да бъдат свалени. На базата на това, че огромна част от популацията към този момент има построен имунитет посредством имунизиране или преболедуване, в случай че бъдат въведени още веднъж ограничения, те би трябвало да са доста леки, добави проф. Йовчев.

Той разяснява и насъбраната отмалялост у лекарите, Коронавирус добавките и заплатите на личния състав.

„ В Коронавирус звената сътрудниците са на лимита на силите си. На фона на 203 случая, тези 25 са много по-малко, само че като натоварване е едно и също “, означи проф. Йовчев.

Според него няма да има проблем с финансирането, тъй като Коронавирус добавките остават за идващите три месеца, както и доплащането за лечебните заведения при регистрирана и утвърдена активност, а и следва нарастване на цените на клиничните пътеки по НРД.

„ Нюансите на интензитета на труд би трябвало да се отразят на главните месечни заплати, написани в КТД, който сега е настоящ на територията на Министерство на здравеопазването “, сподели проф. Йовчев. Той беше безапелационен, че би трябвало да има категоризация на лекарския и сестринския труд за по-справедливо възнаграждение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР