Има определено време при настъпване на инсулт, когато един опитен

...
Има определено време при настъпване на инсулт, когато един опитен
Коментари Харесай

Неврологът доц. Росен Калпачки: Употребата на стимуланти води до инсулти при по-младите хора

Има несъмнено време при настъпване на инсулт, когато един умел водач може да реагира. Повечето рутинни профилактични прегледи приключват с рутинни въпроси, само че не и по-задълбочено за риска от инсулт. Това съобщи неврологът доцент Росен Калпачки в предаването „ Денят онлайн ” по Нова нюз.

" Ако един водач претърпи инсулт и има избран двигателен или неврологичен проблем, той не губи любителската си брошура и може да продължи да кара. Това е пропуск в закона ", посочи той.

" Първите признаци на настъпване на инсулт са смяна в говора или уязвимост в ръцете, това е положение, при което не се усеща болежка и пациентът може да не усети. Първите минути са съдбовни. Тук е значима ролята на околните, които могат да виждат първи смяната в положението. Имаме много да наваксваме в лекуването на инсултите ", изясни лекарят.

" Инсултите са много повече през зимата, по тази причина се свързва с храненето. Трябва да се стартира от образоването на обществото, освен от следенето на рисковите групи. За страдание се следи подмладяване на пациентите с инсулт. Употребата на сол, диабетът, високото кръвно са рискови фактори. Тези положение обаче могат да се овладеят с медикаменти. Неконтролируемият банкет на стимуланти също е причина за инсулти при по-младите хора ", изясни доктор Калпачки.

По думите му 2/3 от пациентите, лекувани със модерни способи, си потеглят на крайници. " Т.нар. златен час включва докарването на пациента, приемането му и започването на лекуването. Слава Богу към този момент има лечебни заведения у нас, където се оказва нужната помощ и за половин час ", сподели още неврологът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР