Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас

...
Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас
Коментари Харесай

Сестрата на Атанас Скатов: Опитват се да прикрият истината!

Има опити да се прикрие истината за гибелта на Атанас Скатов. Фирмата " Севън Съмитс Трекс ", която провежда експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма изгода да каже неща в техен ущърб. Това разяснява сестрата на починалия български планинар - Нели Димитрова, която живее в Германия.

" Опитват се да прикрият истината. Първоначалната версия беше скъсано въже, като по-късно компанията стартира да се изрича по различен метод. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил извънредно добре квалифициран физически и душевен. Има фотоси и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в доста положително въодушевление и кондиция. Разбира се, че непалската компания, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята виновност. Въжетата тук-там са били скъсани и неподменени ", сподели пред bTV Нели Димитрова.

По думите ѝ на мястото, откъдето брат ѝ е паднал и което е доста стръмно и рисково, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било по този начин. " Не може хората, които са работили с Наско и са експерти, да споделят, че е невероятно да не се е обезпечил. Те считат, че въжето е било разхлабено и остаряло, в резултат на което е паднал ", сподели още сестрата на Наско. Според нея той просто не е имал шанс и се е хванал за остаряло въже.

Нели Димитрова описа още, че шерпът публично е бил с брат ѝ. Тя е разговаряла с него и той е споделил, че не е схванал нищо и не е видял по какъв начин Скатов е паднал. " От това може да се съди какъв брой може да разчита човек на шерпите и желая да подчертая това ", добави тъгуващата сестра на Скатов.

По-рано през днешния ден стана ясно, че в смъртния акт на сливналията е записано, че е умрял поради пострадване на главата, голям брой счупвания и тежка кръвозагуба, а случаят е породен от разкъсване на предпазното въже.

„ Разбрах, че в някои медии в България се отразяват изявления, че непалската компания е направила всичко, както би трябвало. Човек обаче би трябвало да има поради, че те си гледат облагата преди всичко. Има и други детайлности, които ни озадачават и които сега няма да споделя, тъй като чакаме удостоверение. Те са леко странни “, сподели загадъчно Нели Димитрова.

„ Аз персонално от 20 година се интересувам от алпинизъм и знам доста неща за този бизнес. В България публицистите обичат да употребяват думата „ комерсиална “ експедиция. Аз ще ви кажа, че всяка една експедиция над 8000 метра е комерсиална. Няма различен тип експедиция. При тях е невероятно да отиде самичък човек. Тоест на теб ти би трябвало компания, това е комерсиално “, разясни Нели Димитрова.

Тя прикани в медиите повече да не се спряга името на Атанас Скатов с несполучлива експедиция на К2 през зимата, а с сполучливо първо българско присъединяване.

Последно двамата се чуват на 2 февруари и беседват дълго. Споделил е, че е доста спокоен и се усеща квалифициран да нападна върха. Думата, с която Нели Димитрова разказва брат си, е обич.

„ Наско беше извънредно безоблачен човек и обичаше всичко и всеки. Прощаваше, в никакъв случай не търсеше виновността в другите, а в себе си. Наско беше и е моята по-добра половина “, приключи Нели Димитрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР