Има опасност от възникване на наводнения във вечерните часове днес

...
Има опасност от възникване на наводнения във вечерните часове днес
Коментари Харесай

След обилните валежи: Опасност от наводнения, преливат язови...

Има заплаха от пораждане на наводнения във вечерните часове през днешния ден и през нощта във водосборите на Места /р. Ръждавица, р. Лъкенска, р. Каменица, по главната река/ и Струма /р. Сушичка, р. Потока, по главната река/ поради падналите интензивни превалявания, комбинирани със снеготопене.

Това сочат данните от ежедневния бюлетин за водите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Водното равнище на Тунджа при Ямбол има възможност да доближи до жълтия предел за внимание във вечерните часове на следващия ден.

В Дунавския басейн през днешния ден и на следващия ден са вероятни местни разливи в ниските елементи на заливаемите тераси във водосборите на р. Искър, р. Вит, р. Осъм и р. Янтра. На 21 април в следобедните и вечерни часове ще има краткотрайни покачвания вследствие на превалявания. В интервала 20-21 април вследствие на оттичане ще има покачвания на речните равнища в междинните и долните течения на главните реки.

В Източнобеломорския басейн през днешния ден ще има покачвания на речните равнища в целия басейн вследствие на превалявания и висока почвена мокрота, като по-значителни ще са в горното и междинното течение на Марица и в планинските й притоци и във водосбора на Тунджа. Възможни са местни разливи в ниските елементи на заливаемите тераси във водосборите на двете реки.

Утре покачвания на речните равнища ще имам във водосборите на Тунджа и Арда, като вследствие на оттичане покачвания ще има и в междинното и долното течение на Марица. От вечерните часове на следващия ден речните равнища в басейна ще стартират да се намаляват, като нови краткотрайни покачвания вследствие на превалявания ще има във вечерните часове на 21 април. На идващия ден речните равнища в целия басейн ще се намаляват.

В Западнобеломорския басейн през идващите три дни речните равнища в басейна ще се намаляват, като вследствие на превалявания в следобедните часове на 20 и 21 април ще има краткотрайни покачвания.

Някои от язовирите преливат или се изпускат следено . Свободният размер на бент. " Студена " към 8.30 ч., през днешния ден, е 4,159 млн. куб. м, като от язовира се изпускат 6,438 м3/сек. От бент. " Боровица " към 8.30 ч., през днешния ден, от язовира се изпускат 8 куб. м/сек. Язовир " Камчия ", който е с наличност от 100,53 %, прелива с 7.8 куб. м/сек. Наличният размер в язовир " Пчелина " е също над 100 % (101,2) от общия му размер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР