Има опасност, ако България не приеме до края на годината

...
Има опасност, ако България не приеме до края на годината
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Възможно е страната да загуби 2,5 млрд. евро от бюджета на ЕС

Има заплаха, в случай че България не одобри до края на годината нужните законови промени, да не получи първия превод от 2,5 милиарда евро от Европейски Съюз по програмата за икономическо възобновяване. Това предизвести министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер пред български публицисти в Брюксел след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и еврокомисаря Мария Габриел.

До март или юни следващата година би трябвало да мине главният пакет от законодателни промени, посочи той, представен от Българска телеграфна агенция. Тази година заплащането е 2,5 милиарда евро, то е под риск, в случай че не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, разясни той. По неговите думи има действителна заплаха от загуба на тези средства, в случай че България не успее да убеди Европейска комисия за аргументите за забавянето от графика.

Министърът заяви, че на срещата с Вестагер е било разисквано задължението на България да направи промени, с цел да може да се възползва от европейските средства. Реформите в КПКОНПИ, за публичните поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а наложителни и по график, месец по месец, разясни Лорер.

По неговите думи Европейска комисия е удовлетворена, че България подхваща стъпки за осъществяване на условията. В България доста добре познаваме всички недостатъци на правосъдната система и нямам доверие да има изненади в това, което Европейска комисия ще откри, уточни той в отговор на въпрос за упованията за утрешния годишен отчет на комисията за върховенството на закона в Европейски Съюз. Министърът съобщи, че Вестагер се вълнува извънредно доста от напредъка на България във връзка с правовата страна и промените у нас, свързани с това в България да има ред, отпред със правосъдна система и публичните поръчки.

Вестагер изрази убеденост, че или България ще успее да сформира държавно управление в границите на този парламент, или ще успее да го направи оптимално бързо след едни избори, добави министърът. За мен е въпрос на изключителна политическа безнаказаност на опозицията ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, които смъкнаха държавното управление, тъй като не бяха удовлетворени от бюджетното систематизиране - на процедура това се оказва повода, тъй като икономическите причини не бяха действителни, разяснява той.
След това извънредно безконтролно държание въпросът е има ли метод да бъде възобновено доверието в Народното събрание, тъй че да се сформира още веднъж държавно управление и да не губим парламентарно време, означи Лорер.

По неговите думи другояче въпросът е има ли метод, както президентът Румен Радев предложи, да се удължи за малко работното време на Народното събрание, тъй че първите най-критични и относително подготвени промени да бъдат признати. Това евентуално е допустимо и ще реши краткосрочно казуса, само че проектът (за икономическо възстановяване) изисква приемането на доста закони по график, посочи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР