Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция

...
Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция
Коментари Харесай

Австрия и Нидерландия може да подкрепят България за Шенген, твърди вътрешният министър

Има голяма възможност Нидерландия и Австрия да трансформират своята позиция и да пуснат България да стане част от Шенген - най-малко по този начин счита вътрешният министър Калин Стоянов. В изявление за Българска национална телевизия той съобщи, че през последните месеци е имало няколко събития, които са били " позитивен индиктив ", че двете страни ще смъкват ветото си.

Миналата година Нидерландия и Австрия постановиха несъгласие на приемането на България в зоната, свободна от граничен надзор. Двете се базират на разнообразни проблеми - за Виена те са свързани с правораздаването и върховенството на закона у нас, а Амстердам има терзания към защитата на външните ни граници.

Стоянов обаче счита, че България е в " вярната посока " и позицията на тези две европейски страни може да се промени доста скоро. Той аргументира изказванието си с няколко довода:
визитата на ръководителя на австрийския парламент у насположителна оценка от отчета на третата интернационалния задача, която е проверила страната нинов позитивен отчет за България от Европейската комисиянегова персонална покана за присъединяване при основаването на Глобалния алианс за противопоставяне на каналджийството.
" Заключението на комисията е това, че България продължава да дава отговор на изискванията да бъде пълновръстен член на Шенген. При преднишните две визити, макар поканата към Нидерландия, те отхвърлиха да дойдат, което беше индикация, че няма по какъв начин да се случи България да бъде призната още тогава в Шенген. Но този път те имаха собствен представител - специалист, който беше част от екипа проверяващи ", изясни вътрешният министър.

Според Стоянов цифрите също са " напълно зад нас ". По негови сметки, в случай че преди сме имали на денонощие по към 1500 опита за нелегално прекосяване - през последните дни те са към 100 - 150 до 200 най-много.

От началото на годината е имало към 176 хиляди опита за незаконно прекосяване на границата с Турция, което е с няколко % повече спрямо предходната година. Но Стоянов се похвали, че опитите били намалели след дейностите на настоящето държавно управление, от което той е част.

Последната опция за гласоподаване по разширението на Шенген тази година ще бъде на Съвета по правораздаване и вътрешни работи през декември. От Европейска комисия няколко следващи пъти декларират, че България и Румъния извършват всички условията за пълноправно участие в зоната, свободна от граничен надзор, и би трябвало да бъдат позволени в нея. За приемането на нови членове в Шенген обаче се изисква единомислещото единодушие на всички страни членки.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР