„Има няколко неща, правещи много сериозно впечатление, които реализираме като

...
„Има няколко неща, правещи много сериозно впечатление, които реализираме като
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Медицинските работници трябва да се превърнат в гръбнака на здравеопазването

„ Има няколко неща, правещи доста съществено усещане, които осъществяваме като ръководство в този момент и можем да създадем действителност. Става дума до края на първото полугодие да стартираме система за национална специализация на фрагментите с висше обучение, както и съществено да преразгледаме здравната карта на страната.”

Това съобщи заместник-председателят на Здравната комисия в Народното събрание и депутат от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов по време на днешната полемика на тематика „ Кадровият недостиг в опазването на здравето – последствия и потребност от промени ".

По думите му това ще трансформира медицинските служащи в гръбнака на опазването на здравето. „ И един експерт да излиза експерт в едно направление, както е в модерна Европа – само че квалифициран да работи като същински доктор и познавайки основата на всички останали заболявания”, добави още проф. Михайлов.

Относно преразглеждането на здравната карта на България социалистът съобщи, че не е редно 80% от лечебните заведения да се намират в 5 града и добави, че това води до изострен недостиг на квалифицирана здравна помощ в останалите болнични заведения.

„ Системата на оценка на клиничните пътеки е остаряла несъвършена, даваща опция за лобистки тласъци в нея, за дисбаланс в системата и недаваща опция на главното, от което България изрично е изостанала - преместването на салдото от болнична към доболнична помощ”, добави още националният представител от Българска социалистическа партия.
Според него доболничната помощ не е готова да поеме съществено финансиране - нито с фрагменти, нито с инсталация.

Той показа, че социалистите имат визия за няколко съществени закона в бранш опазване на здравето и това са - Закона за трансплантациите, който ще бъде един от първите, както и Закона за кръвта и Закона за съсловните организации.

В умозаключение проф. Георги Михайлов бе безапелационен, че заплащането не може да бъде увеличено при сегашната система на финансиране, т.е. до момента в който лечебните заведения са търговски сдружения и добави, че се обмисля основаването на национална система за хонорари, която да регистрира спецификацията на квалификацията на обособения кадър.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР