Има няколко ключови елемента, които трябва да гарантира изборното законодателство.

...
Има няколко ключови елемента, които трябва да гарантира изборното законодателство.
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Президентът се е затруднил с юридическата мотивация на вето по политически причини

„ Има няколко основни детайла, които би трябвало да подсигурява изборното законодателство. Първо, би трябвало всеки един жител да има опцията да гласоподава – т.е. достъпът до гласоподаване не би трябвало да бъде с спомагателни бариери. И мисля, че с измененията в Изборния кодекс реализираме това. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин от парламентарната естрада.
„ Второ, би трябвало да има доверие в изборния развой. Гражданите би трябвало да са уверени, че резултатът, който афишира ЦИК, дава отговор на действителния избор. Третият детайл е да има равнопоставеност на участниците в изборите – разпоредбите да не дават преимущество на избран участник и да са във щета на различен “, сподели още той.
„ Изборният кодекс, който ние приехме, е по-добър от кодекса, който имахме преди да го променим. Той дава спомагателни гаранции за честността на изборите, за които единствено се е говорило в предишното и по този начин не е имало воля да бъдат направени. Определено е и прогрес във връзка с първите три основни фактора, които загатнах “, уточни Вигенин.
Социалистът означи няколко промени, които смята за значими като въвеждане на паравани вместо тъмни стаички, въвеждане на видеонаблюдение и видеозаснемане, което, по неговите думи, е доста значима стъпка към контрола на жителите върху броенето на бюлетините и финала на изборния развой, който в действителност е действителният проблем. Вигенин маркира и премахването на опцията да се прави пробно отдалечено гласоподаване – нещо, от което водещите демокрации са се отказали, както и възстановяване на организацията на гласуването в чужбина.
„ Друг плюс е даване на по-широк достъп до изходния код на машините за гласоподаване. Това също е нещо, което ние адресираме с тези промени в законодателството и то би дало спомагателни гаранции, че това, което машината ще записва като резултат от машинния избор няма да може да бъде манипулирано “,   подчерта Кристиан Вигенин.
„ С известно учудваме одобряваме причините на президента, с които той нападна тъкмо тези детайли, които ние считаме за възстановяване на изборния развой и изборното законодателство. Те не са задоволително безапелационни и са елементарно оборими, както беше направено на комисия. Очевидно екипът на президента този път, с цялото ми почитание към него, се е затруднил да направи солидна юридическа мотивация на искане по политически аргументи. И заради тези аргументи „ Българска социалистическа партия за България “ няма да се съобрази с тези причини и ние ще потвърдим закона подобен, какъвто е признат “, съобщи още националният представител от левицата.
„ В същото време, би трябвало да осъзнаваме, че няма напълно изборно законодателство – на никое място по света няма такова “, обърна внимание Вигенин, съгласно който постоянно има благоприятни условия за възстановяване и това се прави редовно. По неговите думи са малко страните, където изборният закон дотам е закрепен, че не предстои на смяна.
Според социалиста е значимо и отношението на политическите партии към изборите. „ Ако искаш да манипулираш под една или друга форма изборния развой, постоянно би намерил малки врати, колкото и малко да са те. Въпросът е да създадем по този начин, че да не се търсят тези малки врати “, уточни той. 
„ Ние би трябвало да се стремим към рационализиране на изборното законодателство, защото с този закон не решаваме всички проблеми, а и то не е допустимо всичко да се реши едновременно “, сподели още Кристиан Вигенин и акцентира, че има тематики, които още не са решени като изборните описи: „ Това е въпрос, който ние сме поставяли нееднократно още от 43-то Народното събрание. Трябва в действителност да работим съществено по тях, тъй като това идващия рубеж, който също основава чувството у гласоподавателя за това, че са вероятни посредством тях операции в изборния развой. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР