Има надежда връзката с Вояджър-2 (бел. ред. автоматичен космически апарат,

...
Има надежда връзката с Вояджър-2 (бел. ред. автоматичен космически апарат,
Коментари Харесай

Футуролог: Има надежда връзката с Вояджър-2 да бъде възстановена

Има вяра връзката с " Вояджър-2 " (бел. ред. автоматизиран галактически уред, изследвал външните елементи на Слънчевата система) да бъде възобновена. Това разяснява в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " футурологът доцент доктор Мариана Тодорова, която напомни, че през 1977 година НАСА изстрелва две галактически совалки, които целят да доближат до ръба на Слънчевата система и по-късно да излязат отвън нея, и да събират данни от далечния космос.

" Вояджър-2 " беше стигнал до ръба на Слънчевата система, т.е. минал е около Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун. " Вояджър-1 " влиза в междузвездните пространства през 2018 година ", обърна внимание Тодорова.

По думите й тревогата в тази ситуация е обвързвана с това, че учените нямат познания по какъв начин биха могли да се свържат още веднъж с " Вояджър-2 ": " Дали совалката не е развалена от някой астероид или нещо друго е станало, не е ясно. Инвестицията е огромна като парична сума, само че по-големият проблем е, че имаме над 40 години, в които и двете совалки са в Космоса, постоянно са изпращали сигнали, в съчетания с галактическия телескоп " Хъбъл " и галактическия супертелескоп " Джеймс Уеб ". Направиха се революционни открития за това по какъв начин нашата и другите Вселени са се развивали ", акцентира футурологът.

Доц. доктор Мариана Тодорова сподели още, че сега се организират разнообразни оферти за това да се изпрати нова совалка, която да намери " Вояджър-2 " и да я върне на земята: " Защото евентуално не всички данни са трансферирани назад на земята и може да има доста такива, които биха могли да ни учудят или да трансформират напълно усещанията за това по какъв начин се развива Космоса. Това към днешна дата е нереалистично, просто тъй като ще бъде доста мъчно да се локализира към този момент в междузвездния космос след Слънчевата система ".

Тодорова посочи, че с цел да отиде сходна совалка с такава задача ще трябват към над 80 години: " Трябва да има познания, които се предават през няколко генерации откриватели, които да наблюдават какво се случва. Най-вероятно НАСА няма да предприеме това, тъй като разчита, че " Вояджър-1 " към момента пътува. 

По думите на футуролога в границите на дни ще стане ясно: " Ако казусът е от такова естество, сигналът може да се възвърне в границите на 1 месец, на това разчитат екипажите от откриватели от НАСА, които наблюдават тази работа. Очакваме вести от тях ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР