Има много сериозен инвеститорски интерес към АЕЦ Белене по думите

...
Има много сериозен инвеститорски интерес към АЕЦ Белене по думите
Коментари Харесай

Проф. Христо Първанов: АЕЦ "Белене" може да бъде осъществен като балкански проект

Има доста сериозен инвеститорски интерес към АЕЦ " Белене " по думите на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. Тя уточни, че преди дни по време на Икономическия конгрес в Лондон министър председателят Бойко Борисов е предложил АЕЦ " Белене " да се построи като балкански план и да се търси европейско финансиране за градежа. Ще стартират диалози със съседите ни от Балканите, уточни още Теменужка Петкова, представена от БНР.

АЕЦ " Белене " може да бъде сбъднат като балкански план и за него е допустимо да има европейско финансиране. Това разяснява пред националното радио преподавателят от УНСС от катедра " Икономика на превоза и инфраструктурата " професор Христо Първанов.

„ Ако се огледа в общобалкански проект, където и популацията, и капацитетът са близо 10 пъти повече, тогава сходна атомна електроцентрала, би имала своята икономическа логичност. Тя евентуално не би била работеща на планувана загуба, каквато е главната теза на нейните съперници. Вероятно би съдействала за енергийната диверсификация и повишаване относителната енергийна самостоятелност на балканските страни като район, който в средносрочен проект ще се причисли към Европейския съюз, тъй като срокът на строителството на една нова атомна електроцентрала и вероятността за присъединение на страните от Западните Балкани към 2025 година към Европейския съюз почти съответстват “, изясни той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР