Има много рискове с удължаването на бюджета, защото той се

...
Има много рискове с удължаването на бюджета, защото той се
Коментари Харесай

Икономист с мрачна прогноза ако се увеличи минималната заплата


Има доста опасности с удължаването на бюджета, тъй като той се гради върху прогноза, а прогнозите са извънредно несигурни в актуалните действителности, свързани с война, инфлация, енергийната рецесия.

Това разяснява в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Евгений Кънев.
-->
" Всеки бюджет почива на някакви показа по какъв начин ще се развива стопанската система през идната година, какви доходи може да събере тя през идната година и по какъв начин тези пари ще бъдат разходвани. Чухме много разнообразни визии на политическите партии и затова има спор. Няма здрав смисъл в това служебно държавно управление, което има свои хрумвания по какъв начин ще се развива стопанската система да предлага бюджет, който да бъде одобряван от някакъв фрагментиран парламент. Докато няма ясна политическа воля, коалиция от партии с болшинство в Народното събрание, дотогава няма смисъл да се приема нов бюджет, а просто съществуващият да се актуализира за новите действителности ", счита Кънев.

Според него не е вярно да се усили минималната работна заплата на 850 лева " Обикновено когато се оферират такива цифри на кръгло, те не почиват на някаква здрава икономическа логичност, а на някакво пожелателно мислене. Когато се направи разбор по какъв начин върви минималната по отношение на междинната заплата в Европа, ще забележим, че страните от нашата рогозка са достигали най-много 35%. Тоест няма по какъв начин ние да създадем казус и да влезем в гръцки обувки, където се надуват заплати, най-много на държавни служители и най-после един дълг, който някой би трябвало да заплаща. Това не значи, че съм срещу повишаването на минималната работна заплата, само че не би трябвало да бъде обвързано с някаква механична формула, защото има доста разнообразни индикатори, от които тя зависи и би трябвало да пораства дружно с действителния растеж на стопанската система ", споделя още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР