Има места, където системата работи много добре, но има и

...
Има места, където системата работи много добре, но има и
Коментари Харесай

Жени Начева: Не бяхме изненадани от действията на прокуратурата в ТЕЛК системата

Има места, където системата работи доста добре, само че има и изключения. Така че до известна степен не бяхме сюрпризирани от дейностите на прокуратурата по отношение на злоупотребите в ТЕЛК системата. Това наградата заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия. Тя разясни, че се приготвят промени в нормативната уредба, които да подсигуряват по-засилен надзор.

,,Пътят на пациента до освидетелстването му би трябвало да бъде следен и наблюдаван доста деликатно. Като съответна мярка, която ще бъде подхваната от наша страна, е да бъде изисквана безусловно цялата документи, цялото здравно досие на пациента – пътят му от общопрактикуващия доктор до комисията. Защото сега в системата съществува информация единствено и само за медицинските документи, с които се явява на комисия'', уточни заместник-министърът по опазването на здравето.

Начева подчертава и върху така наречен Национална здравна осведомителна система като спомагателна мярка против злоупотребите в ТЕЛК-овете.

,,Комисия ще прегледа тази седмица подадените предложения и ще бъде определен реализатор или реализатори. Мога да кажа, че на този стадий сме обнадеждени нещата да се получат. До края на годината би трябвало да имаме съществени разработки по модулите на системата. Искаме да подсигуряваме, че ще бъдат взети верните решения и че болните хора ще получат нужната грижа и че ще има бистрота във връзка с ТЕЛК-овете'', разяснява тя.

По въпроса с нападението над медицински лица Начева уточни, че новите 400 коли за спешна помощ, които страната ни ще получи, ще бъдат оборудвани с паник бутони, които незабавно да алармират при нападателни дейности от страна на пациените.

,,С министерството на образованието взехме решение да се възобнови висшето обучение в областта на парамедиците, като първите от тях ще стартират да се образоват за такива още от идната образователна година'', отговори Начева на въпрос, касаещ дефицитът на фрагменти в Спешната помощ.

По отношение на белодробните трансплантации заместник-министърът съобщи, че първият български пациент ще замине за Виена още през март.

,,Екипите към този момент са ясни, като техния брой може да бъде уголемен. Първият екип се състои от петима души и професор Валтер Клепетко към този момент се срещна с тях и образованието им ще стартира през май'', разкри Начева и добави, че бъдещето на трансплантациите у нас зависи от Програмата за донорство и екипната работа.

,,Разбира се, разчитаме доста и на доверието на пациентските организации, тъй като това на първо място е и отборен процес'', заключи Жени Начева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР