Има ли връзка увеличението на таксите за обучение в университетите

...
Има ли връзка увеличението на таксите за обучение в университетите
Коментари Харесай

Ето в кои университети вдигат таксите за обучение

Има ли връзка нарастването на таксите за образование в университетите и кариерното развиване на приключилите студенти? Само в дребна част от случаите. Най-добре платени са информатиците в Софийския университет да вземем за пример (средният им застрахователен приход е 2226,04 лева по данни на рейтинговата система за 2017 г.), предават Българска телеграфна агенция.

Таксата на специалността “Информатика ” не се подвига. Медицинският университет в Пловдив обаче оскъпява с 250 лева таксата за първокурсниците по медицина, само че и завършващите вземат положителни пари - над 1450 лева

16 университета подвигат част от таксите си за образование от академичната 2018/2019 година Някои вършат тази смяна единствено за 1-и курс, в 17 пък няма да има смяна.

Това планува планът за решение за одобряване на таксите за кандидатстване и за образование в държавните висши учебни заведения за идната година.

Спадът от 200 до 550 лв. в постоянната и задочната форма на образование от професионално направление “Физически науки ” и специалността “Ядрена химия ” от професионално направление “Химически науки ”. В постоянна форма на образование годишните такси са 200 лв. (при 750 лв. за актуалната образователна година), а в задочна форма на образование са 100 лв. (при 300 лв. за тази година).

В Пловдивския университет “Паисий Хилендарски ” се усилват таксите с по 40 лв. във всички професионални посоки, като се изключи тези в “Администрация и ръководство ”, “Туризъм ”, “Икономика ” и направленията от естествените науки, математика и информатика, както и техническите науки.

При установяване на броя на одобряваните студенти и докторанти се позволява спомагателен банкет в 8 професионални посоки в границите на потенциала на направленията “Математика ”, “Физически науки ”, “Химически науки ”, “Химически технологии ”, “Енергетика ”, “Материали и материалознание ”, “Педагогика на образованието " и “Религия и теология ”.

Това са посоки с намаляващ брой студенти, само че значими за развиването на обособени браншове на стопанската система и обществото, се споделя в отчета с претекстовете на министъра на образованието Красимир Вълчев.

В оферти план страната ще субсидира образованието в 37 държавни висши учебни заведения на 45 918 студенти, от които 38 704 след приблизително обучение. МОН предлага още за образователната 2018/2019 година да бъдат признати 2417 докторанти във висшите учебни заведения (2263 в държавните и 154 - в частните) и научните организации 290, от които 180 в Българска академия на науките и 69 в Селскостопанската академия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР