Има ли проблем с качеството на туристическата услуга в България?

...
Има ли проблем с качеството на туристическата услуга в България?
Коментари Харесай

Качеството на продукта – огромният проблем на българския туризъм

Има ли проблем с качеството на туристическата услуга в България? Зависи от гледната точка, сподели изследване на Economic.bg измежду представители на туристическия отрасъл.
 Има ли проблем с качеството на туризма в България? Зависи от гледната точка
Именно качеството на услугата обаче е факторът, който оказва най-силно въздействие върху триумфа на сезона, счита шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. В изявление за Българска телеграфна агенция той споделя, че българският туризъм не е в рецесия и нищо не може да му повлияе.

„ Няма никаква опасност за Българското Черноморие и в никакъв случай не имало такава, а става дума за сезонни локални изявления. Ако разгърнем вестниците преди 10 – двадесет години, ще открием сходни „ стряскащи заглавия “  и недоволства за липса на туристи при започване на сезона “, разяснява специалистът във връзка опасенията за замърсяване на водите на Българското Черноморие в резултат на разлива на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна.

Единственото, което може да се отрази на българския туризъм, е качеството на продукта “, споделя още Драганов.

Според него на туризма не се отразява нито информацията за неприятното време, нито стряскащите вести.

Имахме години, в които от хотели по морето в България бяха евакуирани с хеликоптери туристи поради речни разливи, и нямаше отлив на посетители “, спомня си Драганов.

Дори обстановката към „ Чернобил “ не била повлияла на българския туризъм и не са били спирани чартърни полети от Англия и други страни.

Не се отразиха и спекулациите, че радиационен облак е минал през България, тъй като задграничните медии и туроператори доста добре бяха осведомени, че тогава той се беше насочил на север “, описа специалистът.

Той оправдава по-малкото туристи по морето при започване на сезона с нормални процеси и по-хладното време. „ Сезонът по морето в края на май и началото на юни е невисок и постоянно е бил подобен, само англичаните влизат по това време в морето, тъй като те не се впечатляват, че температурата на водата е 17 – 19 градуса “, споделя Драганов.
 Буреносни облаци над българския туризъм посред лято
По думите му, както всяка година, по този начин и тази, в разгара на мощния сезон, който е след 15 юли, се чака доста нарастване на броя на туристи и по-късно още веднъж поетапен спад.
Числата
България завършва първата половина на годината с 1 млн. повече туристи, влезнали в страната по отношение на същия интервал на предпандемичната 2019 година, когато общият им брой е бил 4.8 млн. Като цяло за годината също се чака да надхвърлим броя на посетителите, влезнали в страната през 2019 година, когато те са били 12.5 милиона и упованията са 2023 година да завърши с над 13 млн. гости.

Прогнозите за това лято са по морето да има към 3.2 млн. чужденци и близо 5 млн. българи, сподели специалистът.

Драганов уточни, че позитивните темпове на пристиганията в България се виждат от данните на двете ни морски летища, само че и от информацията, която получаваме за останалите типове превоз.

Това демонстрира, че процесите в българския туризъм се развиват с позитивен знак и те не се обръщат, като се изключи пандемичните години. Но даже и с тази отрицателна наклонност на стесняване на потреблението по „ Теорията на пружината в туризма “ капацитетът на бранша се резервира и през пандемични години, с цел да се разгърне в интервала след отшумяването на здравната рецесия.

Защото не приказваме за катастрофични последствия, като земетресение, пожар, война и разрушена туристическа инфраструктура, а за цялостното опазване на еластичността на пружината ", изясни специалистът.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР