Има ли някой от нас, който да не знае от

...
Има ли някой от нас, който да не знае от
Коментари Харесай

Трябва ли да пием мляко за здрави кости?

Има ли някой от нас, който да не знае от дребен, че би трябвало да пие мляко за здрави кости и зъби? Идеята има някакъв смисъл. Млякото съдържа калций. Известно е, че калцият усъвършенства минералната компактност на костите.

Но дали има директна връзка сред пиенето на мляко и здравината на костите ни?

В изследване, оповестено през 1997 година от Харвардския университет, се показва проучване на 77 хиляди дами в продължение на 10 години, при които не са открити обилни разлики в броя на фрактурите на крайниците сред тези, които пият по една чаша мляко седмично или по-малко и тези, които пият два пъти повече. При сходно изследване, извършено измежду 330 хиляди мъже, резултатът бил сходен.

През 2015 година екип от Нова Зеландия преразгледа, комбинира и наново проучва 15 разнообразни изследвания по въпроса. В резултат те установяват, че при постоянна консумация на мляко се следи повишение на костната минерална компактност, само че единствено в границите на първите две години от постоянния банкет. След този интервал нарастването на костната компактност стопира.

Алтернатива ли е приемането на калциеви добавки? След опасения от опасности от странични резултати при дълготраен приема на добавки, същият екип от Нова Зеландия комбинира данните от 51 следени изследвания, с цел да реши, дали изгодите надвишават рисковете. Отново те разкрили, че увеличението на здравината на костите стопира след година или две и че калциевите добавки могат единствено да забавят, само че не и да спрат загубата на костна минерална компактност в преклонна възраст.

За да объркаме нещата още повече , през 2014 година резултатите от две огромни шведски изследвания доведоха до заключението, че пиенето на повече от три чаши мляко дневно, освен не оказва помощ на костите, а може даже да ви навреди.

Самите откриватели декларират, че трябват доста по-задълбочени изследвания, преди да се дават съответни препоръки за хранене. Други споделят, че обществеността би трябвало да бъде внимателна при смяна на потреблението си въз основа на тези резултати.

Така че, до момента в който не разберем повече, актуалните доказателства сочат към момента, че е добре да продължавате да пиете мляко, в случай че ви харесва. Вероятно има изгоди за здравето на костите, въпреки че изгодите, които са по-краткотрайни, в сравнение с бихте се надявали.

Също по този начин си коства да поддържате костите си здрави посредством други способи като гимнастика и задоволително витамин D във вашата диета, от слънцето или (в взаимозависимост от това къде живеете) от хранителни добавки през зимата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР