Има ли някаква възможност имущество да се разпредели преди смъртта?И.Ф.,

...
Има ли някаква възможност имущество да се разпредели преди смъртта?И.Ф.,
Коментари Харесай

Имоти и пари могат да се разпределят чрез делба и преди смъртта

Има ли някаква опция имущество да се разпредели преди гибелта?

И.Ф., София 

----------------------------

Наследството се открива сега на гибелта в последното местопребиваване на умрелия. Това е записано в българския закон за наследството като общо предписание. Следват всички вероятни хипотези, свързани с това кой наследява, какво се наследява, по какъв начин се разпределят дяловете, как се дели имуществото, има ли наследство, има ли наследници по закон и т.н. 

Съществува опцията обаче имуществото, парцелите, парите, които един човек има в даден миг, да бъдат разделени от него още преди гибелта му приживе. Нещо повече - законът дава възможност той  дори да включи в тази така наречен приживна подялба и непокътнатите елементи на бъдещите наследници.

Запазените елементи са категорично избрани в наследствения закон и право на тях имат съпрузите, претърпелите родители, децата и внуците. Те би трябвало категорично да бъдат спазени и при приживната подялба. Последната се разграничава от доброволната подялба - която се прави с контракт, и от правосъдната подялба - при която разпределението се прави чрез правосъдно решение.

Делбата приживе се прави или с акт за подаяние, или със наследство. Това от своя страна значи, че тя е строго фиктивен акт. Условие за действителността й е да бъдат включени всички наследници със непокътната част. Следователно приживната подялба може да бъде осъществена с един или с няколко поредни акта, само че по този начин, че парцелите да бъдат разграничени сред всички наследници. Това значи, че в случай че все още на делбата наследодателят има деца и брачен партньор, то те наложително би трябвало да получат дяловете, които биха им се паднали при естественото, естественото заместничество след неговата гибел. В противоположен случай направеното от наследодателя приживе систематизиране ще е недействително и елементарно ще бъде анулирано в съда.

Сънаследник, който с делбата е ощетен, може да желае възобновяване на частта си от другите наследници. Ако разпределението е направено с акт за подаяние, то може да бъде оспорено. Интересно е да се означи, че не се позволява фактическа анулация на делбата, в случай че преди постановяването на правосъдното решение делът на повредения бъде допълнен в пари или натура от останалите сънаследници. Това предписание важи чак до решението на последната инстанция. Т.е., даже и обявлението на останалите сънаследници, че това ще бъде направено, да стане на последното съвещание преди произнасянето на решението на окончателната правосъдна инстанция, то приживната подялба ще си остане действителна. Не е наложително единодушието на повредения правоприемник да получи тъкмо предлаганото му, тъй като в такива случаи на уравняване и систематизиране съдът работи служебно. И в случай че реши, че съответният дял - в парцели или пари, е задоволителен, това ще е и дефинитивно.

При приживната подялба на имущество в нея може да бъде включено всичко - пари, недвижими парцели, коли, движими движимости, обособени вещни права - да вземем за пример право на градеж, на продължение или надстрояване, и даже комерсиално дружество. Ако в нея не са включени всички парцели, които наследодателят е имал, неподелените парцели се разделят според закона, доколкото наследодателят не е разпореждал иначе. Това значи, че ще важат разпоредбите за заместничество по закон, а не тези по наследство. При първото, законът за наследството категорично е определил метода и разпределението на заместничество. Така да вземем за пример тук е записано, че децата на умрелия наследяват по равни елементи. Ако няма деца, то тогава наследяват родители, дядо и баба, брачен партньор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР