Има конкретен план при различни сценарии на доставки на природен

...
Има конкретен план при различни сценарии на доставки на природен
Коментари Харесай

Николов: България има конкретен план при различни сценарии на доставки на природен газ

Има съответен проект при разнообразни сюжети на доставки на природен газ, посочи на Годишната среща с бизнеса министърът на енергетиката Александър Николов. Той означи, че България още има деен контракт с Газпром до края на годината.

Министърът уточни положителната вест, а точно, че България се намира в положително географско състояние, в което страната ни има опция да употребява много различни трасета.

„ Ние имаме опция да получаваме полутечен газ, в това число от Турция и Гърция “, увери Николов. По думите му неприятната вест е, че при доставките има доста равнище на транспортни разноски и това прави мъчно решението в по-голям мащаб, защото има избрани стопански резултати.

„ В Брюксел се разискват разновидности за контракти, които да обгръщат безусловно всички страни членки на Европейския съюз, за поръчване на количества природен газ за всички, ще се изследват и всички благоприятни условия за спомагателни механизми за усъвършенстване на разноските на семействата и локалния бизнес “, счита Николов.

На въпрос по какъв начин България ще отговори на желанията на Европейски Съюз да се понижат доставките на съветски газ с две трети до края на годината, Николов отговори, че договорът с Азербайджан дава опция на страната ни да удовлетвори с към 30 % потреблението на природен газ. По мотив доставките на полутечен газ - част от срещите, на които министърът на енергетиката е бил на посещаване в Съединени американски щати, са тъкмо в тази вероятност.

„ Важно е, че сме в извънредно добра връзка с сътрудниците с Румъния и Гърция, по отношение на това да пресметнем какъв брой е общата ни районна консумация, защото при LNG (втечнен природен газ - бел. ред.) спецификите са доста значими първо какъв брой е общият размер, какъв брой е размерът на годишна база, какъв брой е размерът дълготрайно, каква е свързаността на доставка “, разгласи енергийният министър. Той добави, че в България може да се употребяват опциите и на подземното газохранилище в Чирен. „ Има съответни други възможности за доставки на природен газ. Водят се много диалози в тази посока и те обгръщат всички вероятни сюжети за в бъдеще и даже още от 2023 година “, уточни Николов. Той увери, че към този момент няма индикации за закъснение на стартирането в комерсиална употреба на интерконектора Гърция-България.

Енергийният министър разясни още, че все още малко се преекспонира говоренето за действието на въглищните централи.

„ Марица изток “ не е комплекс на България само и единствено, а функционалността на създадено електричество балансира целия район “, акцентира Николов. Той добави, че общественият резултат на едно затваряне ще е тежък, единствено че, в случай че се приказва за затваряне на централи, това значи тежък проблем освен за България.

Александър Николов означи, че зелен преход ще има и ще бъде сполучлив.

Относно борсовата цена на електрическата енергия Николов е уверен, че бизнесът се нуждае от предвидимост, а когато 40-50% от оперативните разноски се трансформират, не може да се приказва за обмисляне. Министърът дефинира като цялостен парадокс условието софтуерните разноски на енергийните дружества да се търгуват на борсовия сегмент „ за ден напред “.

„ Поради сериозната обстановка обезщетенията за небитовите консуматори ще продължат и през месец април. Размерът на компенсацията ще бъде разискван на среща с индустриалните организации в идващите дни, а изясненост ще има идната седмица “, посочи енергийният министър. Той е безапелационен, че няма да има потребност от нотификация към Европейска комисия за обезщетенията за април месец.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР