Има известни разлики между трите ваксини извън начина на съхраняване

...
Има известни разлики между трите ваксини извън начина на съхраняване
Коментари Харесай

Ваксина на „Пфайзер“ или „Модерна“ да изберете?

Има известни разлики сред трите ваксини отвън метода на запазване

При имунизациите на ”Пфайзер ”/„ Байонтек ” и на ’’Модерна ” в организма се вкарва РНК, която образова личните му кафези да създават антигени против ковид. В резултат се основава имунитет за прочут интервал от време – към година.

Ваксината на ’’Астра Зенека ”/Оксфорд е с така наречен вирусен вектор. В нея се употребява различен вирус, който е приспособен да предава ’’указания ” от вируса, причиняващ коронавирус. Това разрешава на личните кафези на организма да произведат протеин, който основава отбрана против заразяване.

Днес все по-малко хора избират да се имунизират с „ Астра Зенека “. Фармацевтичният колос ще модифицира имунизацията за новия вариант „ Омикрон “, който се чака напълно скоро да сътвори съществени проблеми и на страните в Европа.

Заради документите множеството хора избират имунизацията на Johnson & Johnson – Janssen

Тя се слага еднократно, само че пък затруднява избора на хората, когато пристигна време да се слага третата, бустерна доза.

И трите ваксини се слагат мускулно и на две дози през прочут интервал. При ’’Пфайзер ” той е 21 дни, при ’’Модерна ” – минимум 28, при ’’Астра Зенека ” -между 4 и 12 седмици.

При първите ваксини успеваемостта е надлежно 95% и 94,5%, при ’’Астра Зенека ” – 70% по публични данни към този момент.

Не се оповестява за особени разлики за типа странични резултати. Обикновено става дума за зачервяване на мястото на убождането, леко главоболие, лека отмалялост.

Съветът е пациентите да създадат консултация с персоналните си лекари дали да се имунизират и с коя ваксина, в случай, че има опция за избор.

За по-голяма осведоменост здравното министерство сътвори профилиран раздел за имунизациите и на уеб страницата на Единната осведомителна система.

Консултация от епимиолог и имунолог можете да получите посредством безплатната телефонна линия на Националната пациентска организация. На нея могат да звънят пациенти с хронични болести и всички, които имат въпроси. Спецалистите ще дават отговор за наличните сега ваксини, състава им, вероятните странични резултати, както и за ваксинирането при пациенти с разнообразни хронични болести. Безплатният телефон е 080014 515 и специалистите дават отговор всеки работен ден от 9 до 18 часа.

„ Индивидуалният избор коя ваксина да избра човек ще е доста сложен. Водещото е кардиналното решение: ще се имунизирам или не, не желая, поемам риска да си болен съм. Решение, което всеки има право да вземе за себе си. Но в случай че искаш ваксина, използвай първата опция, не отлагай в очакване на предполагаем съвършен вид на ваксина ”, разяснява епидемиологът проф. доктор Мира Кожухарова.

Вирусологът проф. доктор Радка Аргирова счита, че надали ще има смисъл човек да избира коя ваксина да си постави. ”Във всички случаи имунизациите са безвредни. Която и да се случи за даден човек, той може да бъде спокоен ”, споделя професорката.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР