Има истински инвеститори за АЕЦ Белене - едни от най-големите

...
Има истински инвеститори за АЕЦ Белене - едни от най-големите
Коментари Харесай

Валентин Николов: Има истински инвеститори за АЕЦ „Белене”

Има същински вложители за АЕЦ „ Белене ” - едни от най-големите компании, които работят в света, съобщи в предаването „ Лице в лице ” по bTV Валентин Николов – началник на енергийната комисия в Народното събрание.

По думите му интерес имат едни от най-големите компании, които работят в света. Николов посочи, че корейска компания също имат интерес да влага в АЕЦ „ Белене ”. Пратени са писма за уточняване на офертите им, уточни той.

Според Валентин Николов обаче без „ Росатом ” няма по какъв начин да изградим АЕЦ „ Белене ”, тъй като те държат технологията. Реакторите са български, само че технологията е съветска, изясни той.

По думите му Обединените арабски емирства, където петролът е безвъзмезден, също вършат нуклеарна централа. Те влагат в нови източници, разяснява Николов.

По думите му нуклеарните централи са беземисионни, единственият замърсител, само че с малко, е газът.

АЕЦ „ Козлодуй ” е едно цвете в нашата електрическа енергия, уточни Валентин Николов. „ Два фактора дефинират това централата да бъде една от най-бързо разрастващите се и печеливши компании в Югоизточна Европа. Първият е пазарът на сила в България и повишаването на цената на електрическата сила. Второ, количеството на силата, която АЕЦ осъществя, има и повишаване и на създадената електрическа сила ", изясни още Николов. Трудно е обаче да се каже какъв брой от силата се изнася, тъй като пазарът е единен, посочи той.

Всяко едно ВЕИ понижава зависимостта от външни източници, които ни дават енергийни запаси, уточни още Николов. По думите му след 10 - 20 години ще имаме потребност от нова базова мощ.

За договарянията с „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ АД за преустановяване на дълготрайния контракт за изкупуване на електрическа сила, Валентин Николов изясни, че концепцията е да не стигне до арбитраж.

„ Договорът ще бъде заместен с контракт за потенциали. Този механизъм ще размени контракта ”, изясни Валентин Николов. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР