Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси,

...
Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси,
Коментари Харесай

Министърът на отбараната: Украйна иска бронетанкова техника и ракетни комплекси

Има искане от украинска страна освен за разнообразни муниции, само че и за бронетанкова техника, както и за зенитно-ракетни комплекси, няма, обаче, нищо контрактувано съответно - това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов, който беше изслушан в отрасловата парламентарна комисия.

" Министерството на защитата не изнася въоръжение и техника отвън утвърденото към този момент с решението на Народното събрание. По никакъв метод не бихме си разрешили да прескочим най-висшия орган в страната “, сподели министър Стоянов и добави, че подобен вид решение не може да бъде взето без Народното събрание.

Изказването му е в отговор на въпрос, обвързван с визитата му в Украйна през декември, м.г, и дали е поискана спомагателна военна помощ от украинска страна. А визитата в Украйна беше обвързвано с осъществяването на точка 3 от решението на Народното събрание от 3 ноември, с което се споделя на Министерски съвет, в едномесечен период, да провежда провеждането на договаряния с представители на разнообразни страни за възможни заместващи платформи.

По думите на Стоянов тъкмо това е била и задачата – да се види настояването на украинската страна, с цел да може при възможна договореност със страна съдружник, да се реши какво можем ние да предоставим и получим.

" Това въоръжение, което ще бъде предоставено на Украйна, цената му ще бъде възобновена не от бюджета на Министерство на защитата, а от централния бюджет ", изясни военният министър. По думите му това е по този начин, защото към момента не са признати препоръчаните промени в Закона за защитата и въоръжените сили, които касаят основаването на фонд за защита.

Междувременно Министерството на защитата продължава диалозите с Полша за ремонт на мотори за самолетите МиГ-29 за българските Военновъздушни сили (ВВС). Това сподели още министърът на защитата Димитър Стоянов след съвещанието на Комисията по защита през днешния ден. " Полската страна може да ни даде два мотора за самолети МиГ- 29, като се водят и диалози за ремонт на още четири мотора. Цената и параметрите на предстоящ контракт към момента се прецизират ", изясни министър Стоянов.

В края на 2022 година заместник-министърът на защитата Катерина Граматикова взе участие в Полша в работна среща с представители на Министерството на националната защита на Полша и полската компания „ Военни авиационни фабрики №2 “ за ремонта на моторите.

Военното ни министерство продължава да търси разновидности и за даване на самолети, с които да се извършва задачата по защита на въздушното ни пространство след приключване на ресурса на МиГ-29. Разговори се водят със Съединени американски щати, Държавата Израел, Франция и Швеция.

Очаква се още информация, с цел да се изготви разбор, при което главният мотив ще бъде нужният финансовия запас, уточни министър Стоянов. „ Моите желания са да има аероплан за изтребителната ни авиация и ние сами да охраняваме въздушното си пространство. Военновъздушни сили са ме уверили, че имат благоприятни условия да обезпечат инженерно-технически и летателен състав, в случай че видът аероплан е друг “, уточни той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР