Има хора, които зависят много от своите лаптопи. На тях

...
Има хора, които зависят много от своите лаптопи. На тях
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем, когато купуваме лаптоп

Има хора, които зависят доста от своите преносими компютри. На тях те работят, гледат обичаните си филми и играят обичаните си игри, комуникарат с другари и фамилията си. За всички тях закупуването на нов преносим компютър не е лесна задача, тъй като той би трябвало да дава отговор на всичките им потребности.

Повечето преносими компютри през днешния ден оферират всички основни функционалности, от които нормално се нуждаем, само че има редица значими фактори, които купувачите постоянно подценяват, написа digital.bg. Ето кои 11 неща не би трябвало да пренебрегвате, когато купувате нов преносим компютър, съгласно Make Use Of.

1. Къде е уеб камерата
Това може да наподобява малко необичайно, само че е значимо да разберете къде е ситуирана уеб камерата на преносимия компютър, който сте си харесали. Тъй като производителите се пробват да отстранен страничната рамка на екрана, тя става все по-тънка и няма място за камерата. Ето за какво тя може да се окаже на много неловко място, като да вземем за пример на клавиатурата. Ако постоянно употребявате камерата за видео диалози, това разположение по никакъв начин не е комфортно.

2. Има ли USB Type-C портове
Много модели преносими компютри през днешния ден имат USB Type-C портове, които може да се употребява както за зареждане, по този начин и за свързване на други периферни устройства. Но за жалост не всички модели към момента имат подобен порт, което може да се окаже проблем в някои случаи. Например в случай че към този момент притежавате Android телефон с Type-C порт, закупуването на преносим компютър с подобен порт ще ви разреши да носите по-малко кабел в раницата.

3. USB Type-C врата поддържа ли Thunderbolt 3
Има още една функционалност, за която би трябвало да сте наясно. Този USB Type-C порт, Thunderbolt 3 съчетаем ли е? Наличието на Thunderbolt 3 порт има доста преимущества. Ако портът поддържа Thunderbolt 3, до него ще има дребна икона на мълния.

4. SSD или HDD
В съпоставяне с обичайните хард дискове (HDD), SSD дисковете са флаш памет без никакви движещи се елементи, което разрешава прехвърлянето на данни при оптимални скорости. Традиционните хард дискове, въпреки това, имат движещи се елементи и са доста по-бавни.

Освен в случай че не разполагате със строго стеснен бюджет, SSD дисковете би трябвало да бъдат вашия избор. Като опция може да изберете преносим компютър както с SSD, по този начин и с HDD дискове, в случай че желаете повече място за предпазване, макар че подобен модел ще е на по-висока цена.

5. Какъв вид е RAM паметта
Винаги се предлага да се купуват модели с допустимо най-вече RAM. Но това, което множеството купувачи подценяват, е видът RAM памет. Обикновено ще имате опция да избирате сред преносими компютри с DDR3 и DDR4 RAM. DDR4 е за предпочитане, защото този вид памет употребява по-малко сила и предлага по-високи скорости на транспорт на данни.

6. Дискретна или интегрирана графика
За хора, които възнамеряват да играят игри или да редактират видеоклипове, това е различен детайл, на който би трябвало да извърнат внимание. Накратко, най-съществената разлика сред двата вида графики е, че вградената (интегрирана) графика разчита на главната RAM памет на компютъра, а дискретната графика има своя лична. Когато изпълнявате тежки задания, преносим компютър с дискретна графика доста по-лесно ще обработва всичко.

7. Каква е яркостта на екрана
Освен резолюцията на екрана, другата характерност, която не трябва да пропускате, е яркостта. В идеалния случай дисплеят би трябвало да има бляскавост от 300 нита.

8. Има ли охлаждащи вентилатори
Лаптопите стават все по-тънки, само че постоянно това е за сметка на вентилаторите, за които не остава място. Производителите на преносими компютри все по-често подценяват охлаждащия вентилатор и разчитат на различни способи за разпръскване на топлината. Ако обаче сте от тези консуматори, които работят с няколко стратегии по едно и също време и обичат тежките игри, това може да се окаже проблем.

9. Тракпадът съчетаем ли е с Windows Precision Drivers
С Windows 10, Microsoft показа голям брой нови жестове за многозадачност. Уловката е, че те са налични единствено в случай че тракпадът на компютъра ви е съчетаем с Windows Precision Drivers. За да разберете дали даден преносим компютър ги има отидете в Settings > Devices > Mouse and Touchpad и потърсете записка „ Your PC has a precision touchpad ”.

10. Клавиатурата има ли подсветка
Може да се наложи да работите на преносимия компютър при едва осветяване. В подобен миг би било добре в случай че клавиатурата има подсветка, с цел да виждате клавишите.

11. Какъв вид е процесорът
Процесор на Intel е добра опция, само че изборът не се свежда единствено до сред i3, i5 или i7. Има и други аспекти, като да вземем за пример към коя генерация на процесори принадлежи, без значение дали е вид с ниска мощ и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР