Има едно старо правило, че вноските по бърз кредит от

...
Има едно старо правило, че вноските по бърз кредит от
Коментари Харесай

Какъв процент от дохода ни е нормално да отива за погасяване на кредит?

Има едно остаряло предписание, че вноските по бърз заем от кредитна компания не би трябвало да надвишават 40% от приходите на човек. Възможно ли е обаче това предписание към този момент да не е изцяло рационално и през днешния ден да сме изправени пред подвеждаща процедура? Нека да разгледаме каква е икономическата конюнктура последните месеци и какъв размер вноска по заем е най-практично да плащаме, написа Investor. Това ще сведе до най-малко риска от кредитна серпантина и ще помогне на хората, които разполагат с лимитирани приходи, да вземат по-добри финансови решения за своето бъдеще.

Много хора ли аплайват за бърз заем?

Много постоянно аргументите не са незабавно зародили разноски или ремонт, а просто дефицит на средства за елементарните, ежедневни потребности. В такива обстановки компаниите за бързи заеми са точните сътрудници, които оферират финансиране на най-нуждаещите се. Определено процентът на хората с бърз заем не е дребен. Последната година даже има данни, че той се е нараснал с 10-15%. Нека да потърсим отговор на въпроса " Защо? “.

На първо място би трябвало да сложим постпандемичната конюнктура и възстановяващия се пазар на труда. По време на Коронавирус ограниченията много хора си изгубиха работата или бизнесите им бяха контролирани от страната. Естествено, това докара до преквалификации, загуба на работни места и нуждата от работна ръка в сфери, в които до момента не се е забелязвала такава. Сътресенията на пазара на труда се отразиха на приходите на семействата.

Втората причина е инфлацията. Независимо дали повода е възстановяващата се стопанска система или дефицитът на първични материали, които се внасят на по-високи цени в страната, факт е, че цените порастват стремително нагоре. Ако едно домакинство от 3-ма индивида преди 1 година харчеше към 100 лева за седмица за храна, то в този момент сумата е най-малко 150 лева Разбира се, разноските за месеца не се лимитират единствено до такива за храна - има и разноски за артикули от първа нужда, сметки, пари за занимания и други.

Като съберем сумите, на месечна база разноските са доста по-високи и е в реда на нещата уязвимите семейства да изпитват дефицит.

Какъв размер вноска е рационалният избор?

Трябва да отбележим, че тук ще обобщим обстановката и ще използваме проценти. Не всяко домакинство има едни и същи разноски, тъй че приемете нашето резюме като междинна извадка. Досега главното предписание беше, че не повече от 40% би трябвало да съставляват разноските по заеми - включително влизат потребителските заеми, ипотеките и бързи заеми. Представете си обаче по какъв начин домакинство с приход 1000 лева употребява 400 лева от тях единствено за покриване на заемите. Това е извънредно неподходяща обстановка, в която това домакинство би трябвало да разпредели останалите 600 лева за сметки и за храна.

Независимо от какъв брой души се състои семейството, някои разноски не понижават. Например, това са разноските за телефон, интернет, телевизия и сходни. В същото време всички снабдители на услуги в страната преразгледаха цените на абонаментните си услуги и ги покачиха, с цел да дават отговор на инфлацията. Тоест 60% от даден приход, в случай че до момента са стигали за покриването на сметките и храната, то последните месеци е прекомерно допустимо да не доближават.

Специалистите към този момент поучават вноските по заемите да не надвишават 25-30% от сигурните приходи на едно домакинство. От една страна, по този метод няма да се тормозят, че не им доближават пари, а от друга, в случай че инфлацията се увеличи още, ще имат свободни пари, с които да наваксат разликата.

Какво да вършиме обаче, в случай че сте се подвели по остарялото предписание и към този момент имате вноски по заеми, които са 40% от приходите ви? Съвет от нас е да преразгледате изискванията по заема и да рефинансирате, като подпишете за по-ниски вноски. Макар да е допустимо се увеличи интервалът ви на погашение или да се трансформират някои от другите условия, това ще ви помогне да сте готови за финансовите изненади, типични за последните няколко години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР