Има един сектор в икономиката, където има много специални критерии

...
Има един сектор в икономиката, където има много специални критерии
Коментари Харесай

Държавната енергетика в плен на хасковско- приятелския кръг на Делян Добрев


Има един бранш в стопанската система, където има доста специфични критерии за назначение на фрагменти на основните управителни постове. Става въпрос за енергетиката, по -точно за държавния сегмент от този значим бранш – Българският енергиен холдинг, който сплотява държавните енергийни сдружения, гръбнак на бранша – НЕК, АЕЦ „ Козлодуй “, Булгартрансгаз “, Булгаргаз “, Мини „ Марица Изток “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “, като упражнява правата на благосъстоятелност на страната в тях, дефинира политиката, направлява паричните потоци и публичните поръчки.

Колкото до критериите за избор на шефове, те са два – да си от Хасково и/или да си част от приятелско-съученическия кръг на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на стопанската система и енергетиката в кабинета „ Борисов 1 “ и е сегашен ръководител на парламентарната комисия по енергетика.

Без отчитането на този фактор би било доста мъчно да се изясни по какъв начин 10-тина близки до Добрев хасковлии от години се въртят на високите равнища в държавните енергийни компании и сега оглавяват най-важните от тях или са на основни постове, свързани с финанси, публичните поръчки, правни въпроси и други Ето един лист, който евентуално ще може да се добавя:

Петьо Иванов е и зпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Съученик на Делян Добрев от Езиковата гимназия.

Преди да бъде назначен на настоящия си пост, Петьо Иванов беше правист в НЕК. Работил е в компанията " Хабау ППС Пайплайн Системс ", която преди година беше определена за построяването на българо-румънската интерконекторна връзка, с представител Валентин Хамбарлиев . Петьо Иванов е бил съучастник с Хамбарлиев във компанията " ВМП консултинг ", в която до 2014 година е имат дял от 25%. Друг някогашен акционер във компанията е Моника Гуцанова, която е брачна половинка на някогашния ръководител на общинския съвет на Варна, Борислав Гуцанов.

Публично стана знае се, че Иванов поддържа другарски контакти с някогашния си съучастник и представителя на Хабау ППС Валентин Хамбарлиев, откакто през първата половина на предходната година със служебния енергиен министър Николай Павлов и Петьо Иванов направиха опит да наложат Хамбарлиев за началник на ключото сдружение ICGB за създаване на интерконектора до Гърция на мястото на Теодора Георгиева.

Енергийното министерство и БЕХ /Николай Павлов и Петьо Иванов/ тогава се пробваха, даже с цената на раздор в връзките с гръцкия сътрудник, налагайки „ собствен човек “ в сдружението да избързат с оповестяването на социална поръчка за построяването на интерконектора България - Гърция, който е на обща стойност 220 млн. евро.

" ВМП консултинг " е взела участие и в консорциум с " Варна-про ", в която Иванов също е работил. Обединението има лиценз за газоснабдяване на община Балчик. Преди това компанията е работила по планове на Черноморската софтуерна компания и Ситигаз. Консорциум сред " Варна-про " и " Хабау " взе участие и в публичната поръчка за градеж на газопровода Добрич - Силистра през 2013 година, само че тогава бяха отстранени от " Булгартрансгаз " с претекста, че не извършват условията на търга.

Компанията „ ВМП Консултинг “ ООД гр.Варна с някогашен сътрудник Петьо Иванов, макар моралните норма / а може би и в конфрикт на ползи – това би трябвало да кажат оторизираните държавни институции/ продължава да взе участие в поръчки на сдружения от групата на БЕХ.

Ето един образец за това по оповестена процедура по Закона за публични поръчки /ЗОП/ с название: Осигуряване на достъп на техническото съоръжение и личен състав до земите в региона на ПХГ Чирен за осъществяване на 3D полеви сеизмични изследвания върху площта на Чиренската конструкция “ с рег. Номер: 170-051 на „ Булгартрансгаз “ ЕАД. Поръчката е обавена на 19.09.2017 година, а до избрания период 18.10.2017 година са подадени 4 предложения:

„ МИНГЕОУНИВЕРС -ИНЖЕНЕРИНГ-НИС-МГУ “ ЕООД, гр. София

“КОНСОРЦИУМ ЧИРЕН 2017 “ ДЗЗД, гр. София

„ СЪРВЕЙ ГРУП “ ЕООД, гр. София

„ ВМП КОНСУЛТИНГ “ ООД, гр. Варна

Обявената поръчка, претендентите и решението на комисията можете да намерите на:

http://tenders.bulgartransgaz.bg/bg/competitions/osiguryavane_na_dostap_na_tehnichesko_oborudvane_i_personal_do_zemite_v_raiona_na_pgh_chiren_za_provejd-228-c1-5.html

На стр.25 от Протокол има има констатация че Валентин Хамбарлиев не отгаваря на ЕЕДОП и е даден петдневен период за премахване на нередностите и показване на нов комплект документи, които да дават отговор на условията. Какво се е случило с процедурата и с офертите на останалите участници в нея не е ясно, защото досега обаче няма качен втори протокол, макар че от протокол №1 от 03.11 са минали повече от два месаца.

Николай Павлов

Изпълнителнителен шеф на " Булгаргаз ". Съученик на Делян Добрев от Езиковата гимназия.

Беше назначен за длъжностен министър на енергетиката през 2017 година, има догатки, че това е станало с протекцията на одеве влезлия в служба президент Румен Радев по предложение на Делян Добрев, с който се познават от дълго време.

Като длъжностен министър Павлов беше запомнен най-много като деен участник в скандалния опит за промяна на българския представител в управлението на ICGB и налагането на Хамбарлиев.

Таня Захариева

Председател на УС на " Булгартрансгаз ", ръководител е и на Общински съвет гр.Хасково.

Катина Титкова

От Хасково, шеф на Правна дирекция в БЕХ. Преди това е била експерт в Народното събрание, където Делян Добрев е началник на Комисията по енергетика. Съученичка на Делян Добрев от Езиковата гимназия.

Георги Добрев

Хасковски шурей, женен за съученичка на Делян Добрев от Езиковата гимназия. Директор на дирекцията в БЕХ, която дава отговор за публичните поръчки в цялата енергетика. Кум на Катина Титкова

Марина Армутлиева

Административен шеф на " Булгаргаз ".

От Хасково е. През 2012 година е назначена като началник на политическия кабинет от Делян Добрев като министър на стопанската система и енергетиката. Била е в борда на АЕЦ " Козлодуй ", консултант при енергийния министър Теменужка Петкова в предходния й мандат, шеф на кабинета на Николай Павлов като длъжностен енергиен министър.

Йордан Божинов

От Харманли, правист на " Булгаргаз ", непосредствен до П.Иванов и Н.Павлов.

Илия Илиев

От Хасково, специалист по разбори на енертийни политики в 43-то Народно заседание, когато Делян Добрев е началник на Комисията по енергетика. Служител на „ Булгартрансгаз “.

Валентин Хамбарлиев

Бивш сътрудник и бизнес сътрудник на изпълнителния шеф на БЕХ - Петьо Иванов.

Назначен като член на одитен комитет на НЕК по времето на служебния министър Николай Павлов /въпреки че е приключил компетентност „ Туризъм “/. От там обаче не показват, че той е представител на " Хабау ППС Пайплайн Системс ", която беше определена за построяването на българо-румънската интерконекторна връзка.

Хамбарлиев е бил водач и на регионалната конструкция на Младежкото обединяване във Варна и претендент за ръководител на БСП-Варна. Той е роден през 1977 година Магистър е по туризъм от Икономическия университет във Варна, специализирал е мениджмънт към Нов български университет, по пример на The Open University.

Всички тези образци, а има и други, само че на по-ниски позиции, демонстрират вклиняването на един другарски кръг и завладяването на държавните предприятия в стратегически за страната и за обществето бранш като енергетиката най-малкото пораждат един логически въпрос: толерират ли се от държавното управление и от парламентарно показаните политически сили сходни практики и в случай че не – какво ще бъде направено за тяхното преустановяване. Въпрос, на който обществеността чака отговори от кабинета в лицето на отрасловия вицепремиер Томислав Дончев, от Министерството на енергетиката, от Комисията за спор на ползи, от управленията на парламентарните групи в Народно събрание, от депутатите в парламентарната комисия по енергетика /независимо че става въпрос за нейния ръководител Делян Добрев/ от политическата партия ГЕРБ, съдружните й сътрудници и останалите партии в и отвън Народното събрание.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР