Има два варианти за разрешаването на проблемите на Националния институт

...
Има два варианти за разрешаването на проблемите на Националния институт
Коментари Харесай

Два варианта за бъдещето на НИМХ

Има два разновидности за разрешаването на проблемите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това сподели просветителния министър Красимир Вълчев в Министерски съвет.

Първият - Национален институт по метеорология и хидрология би могъл да бъде независим институт рамките на Българска академия на науките (БАН).

Вторият - извеждане на института отвън Българска академия на науките.

 Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките не са се разбрали
Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките не са се разбрали

Борисов им даде период до на следващия ден

И двата разновидността изискват компромис от двете страни. Нищо не би могло да се направи на мощ и нищо няма да се направи на мощ. Ако се прибегне до извеждане на института, той ще бъде при опазване на оперативната активност на института и при опазване на опцията да продължат да се вършат проучвания за климата и водите, посочи просветният министър.

Вълчев регистрира, че държавното управление има прогрес по вероятните решения , които могат да се вземат за разрешаването на казуса. Ако е належащо, в диалозите през идващите дни и седмици присъединяване ще вземат и хора от държавното управление, с цел да може да се стигне до общия периметър за разрешаването на казуса, разясни още той.

Когато приказваме за Национален институт по метеорология и хидрология, ние имаме непрекъснато предоставена задача, за която носи отговорност и страната. При модела за разширена автономност в границите на Българска академия на науките приказваме по тази причина също да имаме споделена отговорност, дружно с Българска академия на науките, сподели Вълчев и добави, че ще се обсъдят разновидности и във връзка с бюджета.

 Синоптиците на митинг - желаят Национален институт по метеорология и хидрология да се извади от Българска академия на науките
Синоптиците на митинг - желаят Национален институт по метеорология и хидрология да се извади от Българска академия на науките

Институтът желае да мина под шапката на МОН

Той напомни, че през предходната седмица е повдигнал въпроса и за академичното самоуправление на Българска академия на науките . По думите му решенията във висшите учебни заведения в България зависят от груповите органи на ръководство.

Ако решението е в посока изваждане на института от редиците на Българска академия на науките и основаване на Национална метеорологична работа, то никога това не би трябвало да бъде механично и не би трябвало да бъде принудително , сподели още просветният министър.

На въпрос дали разговорът сред двете институции би могъл да премине на парламентарно равнище, Вълчев означи, че към този момент не се постанова да се приказва за законодателни решения .

Вторичен въпрос остава разновидността Национален институт по метеорология и хидрология да премине към Министерството на образованието и науката.

 Българска академия на науките не дава бракоразвод на Национален институт по метеорология и хидрология Обновена
Българска академия на науките не дава бракоразвод на Национален институт по метеорология и хидрология

Българска академия на науките не са изпълнили уговорките си към Национален институт по метеорология и хидрология съгласно Вълчев

Шефът на Българска академия на науките проф. Юлиан Ревалски добави, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов , Българска академия на науките са поели ангажимент да се види каква автономия би могла да се предложи на Национален институт по метеорология и хидрология в границите на академията.

" Изводът, до който стигнахме е, че бихме могли да предложим независима финансова рамка на института, като осъществим желанието им бюджетът им да се гласоподава от Министерски съвет ", безапелационен бе той.

Проф. Ревалски разясни, че са извършени две срещи с представители на Национален институт по метеорология и хидрология и точно на тях е направено предлагането. По думите му представителите на Национален институт по метеорология и хидрология са били безапелационни, че решението им е обособяване от Българска академия на науките .

Не сме получили към момента публични причини за какво отхвърлят нашето предложение, а се дават единствено медийни изяви, възмути се той.

 Борисов даде една седмица период Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките да се схванат
Борисов даде една седмица период Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките да се схванат

След среща и с Красимир Вълчев в Министерски съвет

В нашето предложение остава и въпросът за избора на управление на Българска академия на науките. Директорът се избира както до момента - от управителния съвет на Българска академия на науките, разясни проф. Ревалски и добави, че решението е подкрепено от Съвета на настоятелите на Българска академия на науките.

Той изясни и че в случай че държавното управление реши да построи Национална метеорологична работа, не сме срещу тяхното решение , а се разгласяваме срещу настояването на Национален институт по метеорология и хидрология да бъдат преместени към друго министерство или ведомство. Според него има учени, които биха желали да останат в Българска академия на науките.

" Ние не можем да се лишим от Национален институт по метеорология и хидрология, тъй като имаме за цел да се развиват естествените науки ", означи шефът на Българска академия на науките.

 Част от Национален институт по метеорология и хидрология може да отиде към държавното управление, разгласи шефът на Българска академия на науките
Част от Национален институт по метеорология и хидрология може да отиде към държавното управление, разгласи шефът на Българска академия на науките

Половин година метеоролозите стачкуват против дефицита на средства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР