Има два въпроса за решаване - цени и доходи. И

...
Има два въпроса за решаване - цени и доходи. И
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Проблемите, които гражданите идентифицират, са цени и доходи

Има два въпроса за решение - цени и приходи. И има две групи ограничения - стопански и обществени, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в предаването " Лице в лице " по БТВ. Според нея от социологическите изследвания е видно, че това са проблемите, които хората разпознават. Трябва да си свършим работата, обвързвана с инфлацията, уточни тя.

И продължи:

" Това, което се реши през вчерашния ден, уповавам се да се реши и през днешния ден на договарянията с транспортния отрасъл, е извънредно значимо. Преди време формулирахме решението, тогава звучеше доста екзотично - решението за цените на ток, газ и нефт. За газа - тогава казахме да бъде на цената на доставките на " Газпром ", а разликата да се поеме от страната. Не се одобри незабавно добре, от през вчерашния ден към този момент е реалност. По отношение на електричеството - да продължи покрепата към бизнеса - факт, бизнесът ще си получи обезщетенията. Позицията ни - възбраната за импорт на съветски нефт да не важи за България, към този момент е изразена през Европейската комисия. Ако не стане - България ще наложи несъгласие.

Следват още няколко стъпки, за които по-малко се приказва, само че ще повлияят на инфлация и цени - премахването на акциза за газ, което готвим, премахването на акциза за някои енергоносители и има едно, което малко се разяснява, само че аз желая да го показва - поради инфлацията се блокираха доста публични поръчки и доставки. Например, компания е спечелила поръчка за градежа на детска градина. Но цената на цимента се е повишила и тя не може да извърши поръчката. Такива случаи водят до блокиране на стопанската система

В един миг цялата страна се блокира - компаниите не могат да извършват държавни поръчки, строителството стопира. Предвиждаме индексация на цените на стоките в промишлеността с до 15 % и то със задна дата от юни 2021 година Тези няколко ограничения ще дадат възстановителен резултат, ще дадат подтик на икономическите връзки. "

Всички обществени ограничения, признати на 1 април, не престават и след юни.

От 10 години за нас битката е преизчисляване на всички пенсии.

От 1 юли се подвигат всички пенсии с 21%, а от 1 октомври се преизчисляват. Увеличението на пенсиите от 1 юли би трябвало да покрие инфлацията, уточни вицепремиерът Нинова.

Компенсациите за бизнеса ще се вземат от свръхпечалбите на енергийните сдружения, акцентира министърът на стопанската система. Нинова акцентира, че тези пари не са подаяние, те са дадени от хората и бизнеса със сметките за ток.

25 000 български компании са подвластни от доставката на газ, 260 000 работят там, сподели тя.

" Това, че сега оказваме помощ, няма да има кратковременен резултат. Ако в този момент спасим стопанската система и компаниите да не затворят и не освободят хора да станат безработни, работейки, индустията ще има добавена стойност. Мерките, които в този момент подхващаме имат визия ", уверена е вицепремиерът Корнелия Нинова.

Нинова акцентира, че би трябвало да се влага в българско произвеждане на плодове и зеленчуци.

Вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани с връзките в обединението.

Имаме потребност от възстановяване на връзката в обединението, сподели Нинова. Тя разяснява поста на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов във Facebook.

Не е ли добре да има същински спор по предложенията на другите партии, всяка от тях има своя стратегия. Ние не сме излезли ей-така да хвърляме популистки фойерверки, уточни Нинова.

Нямам усещане за това и не мисля, че в политиката би трябвало да боравим с чувства, сподели тя по тематиката за РСМакедония и подозренията на Слави Трифонов, че държавното управление ще смъкна ветото над еврочленството на Скопие.

Нашата позиция е - имаме контракт и, до момента в който не се извършва договорът, не може да има смяна в позицията, уточни тя.

Очаквайте детайлности!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР