Има десетки случаи на български родители, лишени от подкрепа от

...
Има десетки случаи на български родители, лишени от подкрепа от
Коментари Харесай

Майката Златина повлече крак и излязоха на бял свят покъртителни случаи на родители, захвърлени от държавата

Има десетки случаи на български родители, лишени от поддръжка от страната. Това разгласи на специфична среща през днешния ден омбудсманът Мая Манолова на среща с държавни институции във връзка писмото на самотната майка на три деца Златина Хаджипанайотова, която написа тъжно и ядосано писмо до дядо Коледа,че мигранти и роми вземат повече помощи в България от самотните родители.

Причината за това е, че умрелият родител няма изискуемия стаж, а живият родител получава приход над обезпечения най-малък приход. Така, с цел да получи едно дете поддръжка, родителят му би трябвало да получава приход под 130 лева За да получи помощ от страната, четиричленното семейство на Златина би трябвало да има приход от 260 лева месечно.

Заради това Манолова настоя за законодателни промени - да отпадне условието за застрахователен стаж на умрелия родител на възраст до 25 години, както и за понижаване на изискуемия стаж на умрелия родител, написа " Флагман ".

Освен това Манолова упорства и за смяна на наредбата, с която се дефинира редът, по който децата с един родител получават стипендия в учебно заведение и на тази за пенсиите и осигурителния стаж като отпадне условието за приход за отпущането на лична пенсия.

Манолова поздрави Златина за куража за идеята й за отбрана на правата на децата с един умрял родител.

От своя страна Златина описа историята и на бащата Добромир от Монтана, който претърпява злополука. В резултат на това той остава прикрепен в инвалидна количка, година по-късно умира брачната половинка му. Детето му не получава нито наследствена, нито лична пенсия, тъй като приходът му надвишава с 40,93 лева обезпечения най-малък приход.

" Нека сумата, с която страната ще поддържа един сирак, да не свършва със 108 лева, а да стартира от 108 лева, ", сподели омбудсманът Мая Манолова.

Представители на неправителствените организации настояха, че всяка една работеща майка у нас е дискриминирана от страната, защото приходът ѝ не дава отговор, с цел да получава детски надбавки или обществени помощи. В Германия, да вземем за пример, за първо дете страната обезпечава помощ в размер на 194 евро, без значение на прихода, за 2-ро дете също 194, а за 3-то дете - 223 евро.

2018-та стартира с национална кръгла маса, на която да бъдат сложени проблемите, с цел да стане ясно какъв брой са тези деца, какви са плановете, какво ще коства това да бъде променено.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР