Има данни за вмешателство в българската политическа система чрез разпространение

...
Има данни за вмешателство в българската политическа система чрез разпространение
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: Русия може да повлияе на изборите в България чрез фалшиви новини

Има данни за вмешателство в българската политическа система посредством разпространяване на подправени вести и опит за манипулиране на медийната среда. Това сподели американският дипломат в София Ерик Рубин в изявление за Свободна Европа.
 Руското посолство: Не плащаме на тролове, те сами избират вярната страна  Милиони на Мадуро засечени в българска банка след сигнал от Съединени американски щати
“Тези подправени вести идват от уеб сайтове на съветското държавно управление. Това е притеснително, тъй като, както знаем, в днешно време информацията се употребява за политически дивиденти. Наблюдаваме това с терзание, тъй като, в последна сметка, може да повлияе на хода на изборите ” - съобщи Рубин.

Случаят " Скрипал "

България не е търсила помощ от Съединени американски щати във връзка информацията, че трети сътрудник на съветското ГРУ, обвързван с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, е бил в страната ни, сподели още дипломатът.

“Това е на първо място случай сред България и Англия и знам, че съдействието върви добре. Разбира се, ние ще помогнем с каквото можем, с цел да разберем какво се е случило ", разяснява Рубин.

София - център на съветските служби за Балканите?

Според отчет на македонското и черногорското разузнаване сътрудници на съветските служби координират работата си за Балканите от София. Част от напъните им били ориентирани към разпространяване на агитация и провокиране на разделяне.

“Имаме огромни терзания, че Русия се пробва да попречи на напредъка на Западните Балкани и интеграцията им в Европейски Съюз. Видяхме обаче присъдата от страна на хората в Черна гора и Македония по отношение на съветските опити да им попречат да упражнят своя избор и да се причислят към НАТО. Черна гора към този момент е член, а Македония е напът ” - разяснява посланикът на Съединени американски щати. 

“Финансовото премеждие ” F-16

Ерик Рубин отхвърли да разяснява изявлението на българския държавен глава Румен Радев, съгласно който договарянията за покупка на американские изтребители F-16 ще вкарат страната ни във “финансово премеждие ”.

“България има потребност от самолети. Трябва да се съгласите с това, в случай че не си мислите, че България няма потребност от въздушни сили. F-16 се употребява от всеки член на НАТО в района ”, означи Рубин.

Корупцията - идея или проблем с същински имена

Скоро стартира третата година от задачата на настоящия дипломат на Съединени американски щати. Преди 11 години американската страна изтегля от България офиса на съветниците по правните въпроси - чиновници от американското Министерство на правораздаването. Това се случва в навечерието на приемането на страната ни в Европейския съюз. Наскоро, поради проблемите с върховенството на закона и корупцията, в посолството в София още веднъж идва експерт по въпросите на правораздаването.

“Откакто съм тук засилихме съдействието си във връзка с върховенството на закона. " Попитан дали проблемите с корупцията в България могат да бъдат посочени с по-конкретни имена, Рубин отговори, че всяка страна сама би трябвало да дефинира размера на казуса и да го назове.

Тръмп, съветската интервенция и следствието

Посланикът изясни, че няма право да разяснява следствието за съветската интервенция в американските избори през 2016 година.

Относно рецензиите към президента Тръмп и политиката му по отношение на мигрантите Рубин означи, че Съединени американски щати в никакъв случай не са отричали, че имат проблеми за разрешаване. “Отворени сме за рецензии. В момента имаме сериозен проблем с имиграцията и като страна би трябвало да вземем съществени решения ”, означи американският дипломат.

Цветан Василев и законът “Магнитски ”

Посланикът отхвърли да разяснява дали въпросът на Цветан Василев покрива условията за задействане на закона “Магнитски ".

“Знам, че има подадена поръчка преди към 2 години. Нямам информация, която да споделя по въпроса. Както знаете обаче, всеки може да подаде такава молба ”.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР