Има данни за незаконен износ на инсулин, въпреки забраната, наложена

...
Има данни за незаконен износ на инсулин, въпреки забраната, наложена
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов: ДАНС и ГДБП изнесоха данни за незаконен износ на инсулин въпреки забраната

Има данни за противозаконен експорт на инсулин, макар възбраната, наложена от здравните управляващи. Това разгласи след закритото съвещание на парламентарната здравна комисия нейният ръководител Костадин Ангелов.

На траялото над 4 часа съвещание бяха изслушани шефовете на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".

 

По думите на Ангелов от предлаганите 30 инсулина до складовете на търговците са достигнали 45 000 опаковки, а са импортирани 230 000.

 

На въпрос дали данните на ДАНС и ГДБОП са дали учредения за незаконни практики Ангелов отговори: " Абсолютно. Има доста незаконни практики на компании, които изнасят лекарства от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е неразрешено ".

 

" За огромна част от инсулините в страната има задоволително наличност - няма регулаторни проблеми. Това, че има закъснение в обезпечаването на количествата към аптеките, смятам, че значително е учредителен проблем, който не попада в пълномощията на организацията. Тъй като се касае за договорни взаимоотношения от частен темперамент ", уточни пък Богдан Кирилов от Изпълнителната организация за медикаментите.

 

В 14-дневен период здравното министерство би трябвало да внесе оферти за законодателни промени, които засягат целия развой по снабдяването с лекарства, за гарантиране на доставка на инсулини и за " ненарушим ресурс " от медикаменти, което да подсигурява съществуването на рисковите медикаменти за всеки пациент, когато има потребност, се разбра още от думите на Костадин Ангелов.

 

Решението е взето единомислещо от депутатите в комисията. Другото решение визира надграждането на Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА). Депутатите са решили да бъде основана система, която да следи в действително време съществуването на медикаменти при притежателите за позволение на приложимост, при търговците на едро, при търговците на дребно.

 

Според Ангелов " Информационно обслужване " АД " би трябвало да направи системата по този начин, че тя да не позволява благоприятни условия за промяна на данните, за тяхното манипулиране, за приключване на информация, която да бъде в интерес на компаниите ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР