Има 4 млрд. лева неотчетени приходи и 10 млрд. допълнителни

...
Има 4 млрд. лева неотчетени приходи и 10 млрд. допълнителни
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджетът на служебния кабинет е постна пица за пенсионери и пържола за строителите

Има 4 милиарда лв. неотчетени доходи и 10 милиарда спомагателни разноски. Да кажем, че от 2 до 4 милиарда лв. са обществени разноски. Това, което се вижда в този бюджет е, че това е постна пица за пенсионерите и обществените разноски и сочна пържола за строителни компании и военнопромишления комплекс. Това сподели съпредседателят на „ Продължаваме промяната " и някогашен финансов министър Асен Василев в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Той съобщи, че изказванията на министъра на финансите Росица Велков, че би трябвало да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година не са правилни. „ В бюджета за 2023 година разноските са с 10 милиарда повече. Целият обществен пакет тази година беше 2 милиарда лв. за полугодие ", изясни той.

Вторият огромен проблем съгласно него е в макрорамката, която се прави по неверен метод, защото не е нанесена корекцията на растежа на Брутният вътрешен продукт. „ Тази година в изискванията на всички рецесии българската стопанска система регистрира най-големия си растеж в последните 15 години. Към края на тази година ще доближи 4%. Тук приказваме за действителен растеж. Заложената инфлация е 12,7%. Сега е по-висока. Ако тези цифри се поправят, ще имаме не 173 милиарда, а 185 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт. Цялото нарастване на пенсии до 4 милиарда лв. ще бъде покрито от данъчни постъпление, без да се усилва дефицитът ", разясни Василев.

Минималната заплата не е обществен разход, а административна мярка, която важи и за частния бранш. От там се усилват постъпленията, съобщи финансистът.

Той съобщи, че фискалният запас е 13 милиарда лв., а всички изтеглени заеми от служебния кабинет стоят на сметка в Българска народна банка. „ Нито една стотинка не е изхарчена. 3 милиарда лв. ще са за погасяване на остарял дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 милиарда повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 милиарда повече. И следващата година ще има повече доходи, само че когато направиш бюджет, в който вдигнеш разноските с 10 милиарда, подцениш приходите с 4 милиарда няма по какъв начин да ти излезе сметката ".

Според него ще бъде мъчно втората или третата мощ да сформират държавно управление. Подкрепа от ГЕРБ Политическа партия няма да търси, няма да поддържа и техен кабинет, безапелационен бе Василев. „ Сега виждаме обстановка, при която нито първата, нито втората мощ могат да образуват болшинство. Истината е, че би трябвало да стартират диалози по политики, само че българският гласоподавател ще би трябвало да реши накъде да наклони везните ", добави той.

Издигането на Вежди Рашидов за ръководител на Народно събрание е фасада, съобщи Василев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР