> ИлюстрацияПретенциите на затворника са по линия на Закона за

...
> ИлюстрацияПретенциите на затворника са по линия на Закона за
Коментари Харесай

Затворник обяви гладна стачка във Варна заради болен зъб, иска обезщетение от 25 000 лв. заради страданията

 > Илюстрация
Претенциите на пандизчията са по линия на Закона за отбрана от дискриминирането и са ориентирани към Главна дирекция  “Изпълнение на наказванията " заради  " неосигуряване на полагаемата му се дентална грижа за интервала 05.03.2011г. до  20.06.2011г. за разлика от други лица, изтърпяващи наказване “доживотен затвор " в пандизите в гр.София, гр.Плевен, гр.Ловеч и гр.Варца ".

Мъжът упорства да бъде заплатен със сумата от 25 000 лв., съставляваща обезщетение за претърпени неимущетсвени вреди, представляващи стрес и терзание, оскърбление на човешкото достолепие, чувство за беззащитност, чувство на невъзможност, психическо разстройство от дискриминационното държание за интервала 05.03.2011г. до 28.06.2011г., ведно със законната рента, считано от датата на подаване на исковата молба, както и мораторно рента в размер на 4 375.60 лв..

Затворникът изтърпява наказване “Доживотен затвор " е пандиза в гр.Варна в зоната със засилен контрол и защита. Твърди,че на 05.03.2011г. изпитал остра болежка в зъба горе вляво, съпроводена със мощно мъчително възприятие и физически дискомфорт, заради което се обърнал към медицински център на пандиза, с цел да му бъде оказана дентална здравна грижа. Там бил информиран, че не разполага със специалист- ортодонт, който да обезпечи  лечението, както и че в случай че разполага със сумата от 100 лв. ще бъде съветван в частен кабинет отвън пандиза. Той изяснява обаче, че защото бил в пандиза от 1989г. нямал никакви средства, защото в пандиза не му била препоръчана работа, а родителите му били умряли. В резултат не неоказаната му дентална грижа, приемът на храна за мъжът бил станал съвсем неосъществим. Изпитвал остра болежка в зъба и при банкет на вода, не можел да спи и имал възприятието, че това в никакъв случай няма да престане. С молба от 09.03.2011г. до Началника на пандиза изискал безвъзмездна дентална грижа, само че получил безгласен отвод.

На 20.05.2011г. бил преведен за дело в пандиза в София, където заради получения оток  в лявата половина на лицето бил признат по неотложност в кабинета на зъболекарка. Същата открила, че зъбът му гангренясва и откакто го почистила го оставила отворен и декларирала, че поради отока все още с друго не би могла да се ангажира, само че му предложила откакто се върне в пандиза във Варна неотложно да се обърне към медицински център на пандиза, а във връзка с отока изразила мнение, че може да е по разнообразни аргументи. В тази връзка с молба от 25.05.2011г. до Директора на медицински център на пандиза –Варна подал искане да му бъде издадено направление за затворническа болница –София, където да се организира изчерпателен разбор на зъбния му статус  и надлежно да му бъде извършено съответно лекуване преди да са настъпили необратими последици. Молбата получил безгласен отвод.

В тази връзка на 20.06.2011г. подхванал ефикасна гладна стачка, която прекратил откакто зъбът му бил изваден на 28.06.2011г. против сумата от 100 лв..

Според информация на съда затворникът е посещавал медицинския център към пандиза във Варна с недоволство от зъбобол като са му предписвани и предоставяни болкоуспокояващи медикаменти.

На 27.05.2011 година началникът на Затвора – Варна е отправил до основния шеф на Групово дело " Изпълнение на наказванията " предложение за преместването на мъжа в различен затвор, аргументирайки се с неналичието на ортодонт във Варненския затвор и с подадената от ограничения от независимост К.Р. молба за пренасяне в затворническата болница в София.

В отговор основният шеф при Групово дело " Изпълнение на наказванията " отказал да разпореди преместването на Р. в различен затвор по медицински аргументи като указал, че лекуването му следва да се обезпечи от лекари експерти в лечебните заведения на територията на Варна.

На 20.06.2011 година в администрацията на Варненския затвор била входирана протестна декларация от пандизчията, с която той е  заявил желанието си да предприеме от същата дата безсрочна гладна стачка в митинг против " нечовешките условия в Затвора – Варна ". 

На 28.06.2011 година представител на Фондация " Светлина на Балканите " е дарил на  Затвора – Варна сумата от 100 /сто/ лв. с категорично изтъкване на волята на донора парите да се употребяват за зъболечението на ограничения от независимост К.Р.

След това е осъществена зъболекарска операция за изваждането на зъба от частен дентален център, заплатена с дарената сума от 100 лв..

Свидетел по делото споделя, че " от болния зъб К. се подул от лявата страна чак окото му се било затворило. Постоянно ревял за ортодонт. Лекували го с темпалгин и аналгин близо месец, до момента в който не го дигнали за делото в София. В София го били прегледали  и му били отворили зъба. Когато се върнал, плюел гной и кръв. Докторката му споделила, че би трябвало да смуче и да плюе, с цел да може да спадне абцеса, защото бил надут и зъбът не можело да се извади. През това време на К. не му се живеело. По цяла нощ чукал на старшините и те ходили да му търсят хапчета. Отслабнал, не се хранел, не можел да пие вода. Пиел топла вода, която топлел в канче, тъй като от студеното казвал, че откача от болки. Това траяло 3-4 месеца. Постоянно търсел отрядния и му казвал да се направи нещо, тъй като човек може да почине тука. Той му отговарял, че не може да направи нищо, тъй като няма ортодонт и че в случай че има пари, ще го изкарат. След това намерили 100 лв. и го изкарали. "

След събраните обстоятелства Районен съд Варна отхвърля обвиняванията към Главна дирекция “Изпълнение на наказванията " и претенциите за обезщетение от 25 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР