Илюстрация В родния му край Петър Христов има реномето на

...
Илюстрация В родния му край Петър Христов има реномето на
Коментари Харесай

Убийственото начало на европредседателството

Илюстрация
В родния му край Петър Христов има реномето на предприемач, който оказва помощ на хората с дарения

Увеличаване

В родния му край Петър Христов има реномето на предприемач, който оказва помощ на хората с дарения

Автор: МАРИЯ СЪБОТИНОВА Смаляване
Още по тематиката
Близък до ГЕРБ предприемач е убит в София

От Петър Христов потегля разплитането на случая с групата за отвличания " Наглите "
8 яну 2018
Завръщат ли се отвличанията

Организираната престъпност обича слабата страна
15 сеп 2017
" Лактима " ще строи още един цех във Велико Търново

Инвестицията в построяването на предприятието за сирена и кашкавали ще надвиши 10 млн. лева
16 авг 2017
Мнения Daily - Престъпността първа усеща рецесията във властта

И още: Обществото ни е уязвимо от авторитаризъм; Омразата към този момент е стандарт
26 юли 2017 Със сигурност това не е мечтаното от ръководещите начало на председателството на Европейски Съюз. Първо всеобщ разстрел, по-късно ликвидиране на непосредствен до властта предприемач, а малко преди този момент пукотевица по данъчен контрольор, който се занимава с рискови артикули. Всичко това се случва в подтекста на изявления в западната преса за корупция и беднотия в България. Въпреки това всички тайни теории, че таймингът на тези закононарушения е поради започващото председателство, са, меко казано, нелепи.

Причината за тези катастрофи имат друга логичност и тя е обвързвана с генезиса на фрагментите на ГЕРБ по места. Застреляният с осем патрона в столицата покрай мол " България " в понеделник сутринта Петър Христов е непосредствен до ръководещите. Бил е публично спонсор на една от предизборните им акции, покровител на партията във Велико Търново, непосредствен е до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов...

Всъщност биографията на Петър Христов е типичен образец за така наречен предприемачи на прехода в провинцията. Започва бизнеса си при започване на 90-те години в дискотека " Анаконда " в столицата, първоначално ул. " Пиротска ". Според негови думи там " натрупва контакти " и стартира да се развива. В мутренските години основава охранителна компания " Дито ", която гравитира към СИК и по-скоро към Поли Пантев, който ползваше протекциите на групировката, само че беше независима бойна единица. Сключва контракт за защита със захарните фабрики в Горна Оряховица и застава на входа и на изхода, като продава скъпа суровина и купува евтина продукция. Т.нар. класическа " скица на паяка ", която се практикуваше в тези години от структури като Мултигруп. По-късно приватизира завода и го препродава. Според в. " 24 часа " по същото време дружно с Поли Пантев приватизират и млекокомбината във Велико Търново и основава компания " Лактима ", като съумява да наложи марката на айрян " Балкан " и превзема близо 80% от пазара.

Цветан Цветанов споделя пред bTV, че запознанството им датира от времето, когато той е почнал да се занимава с политика. Това е някъде към 2007 година Оттогава е и формалното подаяние, което Христов е направил за партия ГЕРБ от 30 хиляди лв.. В медиите предостатъчно се експонира заслугата на Петър Христов за разкриването на бандата за отвличания " Наглите " по времето, когато министър на вътрешните работи е точно Цветанов. Според самия него Христов е имал терзания дали те няма да му отмъстят. " Единствените терзания, които ми е споделял, е за " Наглите ", дава отговор Цветан Цветанов на журналистически въпроси.

Другата линия, по която се търси пояснение за убийството на търновския предприемач, е в различен престъпен сюжет - разкриването на бандата за поръчкови убийства " Килърите ". Там още веднъж има търновска връзка и тя е обвързвана с наказания като гарант юрист Георги Вълов. Покрай следствие против някогашния началник на отдела за битка с проведената престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров излязоха нескрито и околните му взаимоотношения с Христов. От протоколите по съвещанията на процеса против Тодоров излиза наяве, че той се е обръщал към Христов с " шефе " при повдигане на мобилния си телефон. Във Велико Търново е обществена загадка враждата сред Петър Христов и наказания Георги Вълов. Самият юрист постоянно го упреква, че той стои зад неговия развой.

Групата на " Килърите " е пресечна точка за гибелта на още един човек, непосредствен до ГЕРБ в провинцията - убийството на Румен Рачев в Шумен. Той е убит от хора на Петър Василев-Сумиста на 3 юли 2009 година пред болничното заведение в града. Рачев е бил нает да " реши " разногласия сред акционери на Тракия банк ", която прерасна в Росексим на починалия банкер Емил Кюлев. Убийството става няколко дни преди изборите, а ГЕРБ излиза с декларация, в която се споделя, че " [Убийството] за следващ път потвърждава неналичието на закони и спазването им в страната, цялостната абдикация на ръководещите от осъществяването на служебните им отговорности и незаинтересоваността им да обезпечат на българските жители обикновени условия на сигурност и да подсигуряват тяхната сигурност и живот. ". Според ГЕРБ тогава " престъпността става все по-брутална и безогледна, а сигурността и спокойствието остават само и единствено в партийните кабинети на ръководещата коалиция ".

Иначе Рачев е по-известен като единствения обвинен за стрелбата в " Дружба 1 " в столицата по време на гангстерската война през 1994 година Тогава той е притежател на охранителна компания CBR и е прочут като Румен Пъпката. След това се отдръпва в Шумен и основава увеселителен комплекс в с. Дивдядово и парадира с познанствата си с кметове и политици в региона.

Така или другояче предишното на сходни фигури ги следва през целия им живот, а методът им на правене на бизнес мъчно се трансформира, даже да са минали в светлата част на стопанската система и политиката.

Лансираните версии на Министерство на вътрешните работи, че убийството на Христов е разследване на помощта му за следствието против " Наглите " и " Килърите ", обаче са много манипулативни. Двете групи са в пандиза от дълго време и надали имат капацитет за осъществяване на сходна поръчка.

Важното е да се означи също, че след 2012 година предприемачът стартира да печели публични поръчки. " Пропърти мениджмънт груп " е главната компания на Христов, в която притежател по регистрация е неговата щерка Михаела. Чрез нея и свои дъщерни компании той съумява да завоюва публични поръчки за над 50 милиона лв. през последните 5 години, като най-голямата е за депото за боклуци във Велико Търново - за 33 милиона лв..

" Слуховете споделят, че в случай че от Дунава до Горна Оряховица някой е желал да прави бизнес, е трябвало да приказва с този човек " - споделя зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев във връзка убийството на Петър Христов. Амбициите му обаче последователно излизат и отвън този район. Ако се наблюдава географията на публичните поръчки на компаниите на Петър Христов, в началото те са във Великотърновско и Северна България, само че последователно през последните години те стартират да печелят търгове и в София - тази на зала " Фестивална ", ремонтът на Зимния замък в София, друга спортна зала, за саниране в община " Красна поляна "... Това демонстрира порасналите апетити на Петър Христов в третия мандат в ръководството на ГЕРБ.

Поръчителите на убийства на хора с биографията на Христов доста мъчно се разкриват - точно поради комплицираните връзки и преплетените стопански и политически ползи. Покушението над данъчния контрольор в края на декември и неизяснените условия към него, както и мълчанието след първите изказвания на ръководещите демонстрират, че и там нещата не са напълно ясни.

Тези случаи са по-скоро симптоматични за увеличаващо се напрежение при разпределението на финансовите запаси на страната, комплицираните връзки, в които са се оплели политици, ченгета и предприемачи, и изострящата се " конкуренция " по времето на третия мандат на ГЕРБ. Песимистичната прогноза е, че това са единствено първите признаци на тренд, който занапред ще се развива.

Гарнирано с нездравата среда на сигурност - неприятното положение на полицията и прокуратурата, може да се чака, че председателството няма да бъде умерено по-късно убийствено начало.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР