Илюстрация Увеличаване Смаляване Коледните базари са атракция, която радва не

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Коледните базари са атракция, която радва не
Коментари Харесай

Коледните базари в Европа

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Коледните базари са атракция, която радва освен локалните поданици, само че годишно притегля хиляди туристи от целия свят. Ако ви е останал някой и различен ден отпуск за годината и желаете да прекарате една по–различна Коледа, коледните базари на европейските градове са идеалната опция за туризъм с празнично въодушевление.

Виена

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Празничните балове и концерти и обичайният коледен базар са една от многото аргументи да посетите Виена през декември. Най–впечатляващ е базарът на площад Karlsplatz, където е и идеалното място да купите истински, ръчно направени дарове от екологични материали. В дните преди Коледа се провеждат и голям брой представления с музика онлайн, които в композиция с многоцветната декорация и уханието на канела ще създадат престоя ви паметен. Не пропускайте да опитате греяното вино weihnachtspunsch и печените кестени maroni.
В Австрия с изключение на виенския почтени за вашето време са и базарите в Залцбург и Инсбрук.

Art Advent, Виена, продължава до 26 декември, базарът в Залцбург - до 26 декември, Инсбрук - до 23 декември.

Може би най–известни и най–впечатляващи са коледните базари в Германия.

Нюрнберг

Коледният базар в Нюрнберг, наименуван Christkindlesmarkt, се провежда от цели четири века и е един от първите коледни базари в Европа. Разходката по очарователните му улички в феодален жанр, украсени с хиляди светлини, ще ви придвижи в друга ера. Тук на всички места се предлага типичното за немските коледни празници греяно вино, сервирано в декорирана каменна чаша, която е и прелестен сувенир. Ще ви примами и миризмата на печени бадеми, лебкухен – обичайната бисквита с усет на мед и канела, или drei im weggla сандвич с три типа колбас.

Берлин

В столицата се провеждат повече от 50 коледни базара, най–впечатляващ от които е Berliner Weihnachtszeit, който се намира наоколо до Alexanderplatz. В Берлин, както постоянно се залага на разнообразието, тъй че е идеалната дестинация за тези, които желаят да опитат от всичко.

Мюнхен

Известният базар се намира на Marienplatz и заема повече от 20000 кв.м повърхност. Там ще намерите голям брой магазинчета за сувенири и типични коледни специалитети. Интересно е събитието, наречено Krampuslauf, което се провежда по време на празниците. Местните се преобразяват като по този начин наречените Krampus, преоблечени със специфични костюми, които припомнят на нашенските кукери. Тези създания служат за наставление на децата, които не са слушали, тъкмо противоположното на Свети Николас, който е немският вид на дядо Коледа.

Кьолн

Няма да ви се наложи дълго да търсите коледния базар на града, той ще ви приветства още със слизането ви на централната гара. Базарът се намира тъкмо под известната готическа катедрала, където се извисява и голямото коледно дърво, най–голямото в цяла Вестфалия.

Berliner Weihnachtszeit, Берлин - до 31 декември

Munich Christmas Market, Мюнхен - до 24 декември

Christkindlesmarkt, Нюрнберг - до 24 декември

Weihnachtsmarkt, Кьолн - до 23 декември

Цюрих

През декември градът, който другояче е най-вече бизнес център, се трансформира в коледна приказка. Организират се няколко базара, най–големият от които е този на централната гара с повече от 160 магазинчета, а най–старият е този в центъра на града. На plaza Werdmuhleplatz се намира и известното пеещо коледно дърво, където посетителите могат да се насладят на коледни песни, изпълнени от разнообразни локални хорове.

Базарът е отворен за посещаване до 23 декември.

Талин

Какво е Коледа без сняг. Ако мечтаете за бяла Коледа, съвсем несъмнено е, че в Талин тя ще е снежна. На кокетно украсените площади може да опитате типичните топли супи, колбас и, несъмнено, греяно вино.

До 7 януари 2019 година

Стокхолм

Също място, където най–вероятно Коледата ще е бяла. Просто се разходете из централната част на града и съвсем на всеки площад ще намерите коледен базар. Най–автентичен е базарът Skansenр, който е като музей навън.

До 24 декември.

Копенхаген

Друга скандинавска дестинация, която заслужава посещаване по време на празниците, е Копенхаген. Не си тръгвайте, без да сте пробвали aebleskiver, сочните понички с пудра захар и мармалад ще останат вечно във вашето схващане.

Tivoli Christmas market в Копенхаген работи до 31 декември.

Прага

Златна Прага свети още по-ярко по време на коледните празници. Базарът на площада в остарелия град,Staroměstské náměstí е като изваден от приказките, а запалването на светлините на елхата е едно от най–важните събития. Ароматът на локалния специалитет Trdelník (руло с крем) ще изкуши и най–стриктно пазещите своята диета.

Old Town Square Market, Прага, може да посетите до 6 януари 2019 година

Будапеща

Друг европейска столица, която заблестява още повече по време на празниците, е Будапеща. Най-големият базар в града е на Vorosmarty tér, тъкмо до Vaci utca. Традиционният локален специалитет са по този начин наречените kurtoskalacs, които доста припомнят на чешките Trdelník.

Basilica Christmas Market, Будапеща, затваря на 1 януари 2019 година

Страсбург

Въпреки че е френски град, коледният базар в Страсбург, доста припомня на немския Weinachstmarkt, само че се назовава Christkindelsmarik. Градът постоянно е сменял своята принадлежност и немското въздействие мощно се усеща и в метода на празнуване на Коледа. Базарът се провежда на площад Broglie, учреден е още през 1570 година и е най–старият коледен базар във Франция.

До 30 декември.

Брюксел

Брюксел чества Коледа в огромни мащаби. Като се стартира от голямото коледно дърво на Grand place, през съвсем двукилометровия базар и до 55-метровото виенско колело, украсено с 18000 лампички, откъдето може да се насладите на ослепителната панорама отвисоко към хилядите мигащи светлини. Насладете се на типичния локален джин jenever, за препоръчване откакто сте слезли от колелото.

Winter Wonders, Брюксел продължава до 6 януари 2019 година

За тези които обичат всичко коледно с изключение на снега и студа, Испания е идеалната дестинация.

Барселона

На базара La Fira de Santa Llúcia с изключение на на типични специалитети като чурус с шоколад може да се насладите и на локалните коледни обичаи, като да вземем за пример миниатюрите на фигурите от рождението на Христос, които се продават на всички коледни базари в Испания. Най–известната в Каталуния е фигурата на по този начин наречения caganer, дрънкулка на клекнал човек, който върви по потребност - на процедура без никакво библейско значение, само че по неразбираема причина появил се на ревютата и станал прочут в цяла Испания.
Интересни и колоритни са и базарите в Севиля и Мадрид.

Fira de Santa Llúcia, Барселона, е до 23 декември.

Лондон

Лондонският коледен базар се провежда на южния бряг на Темза Southbank. Хилядите блещукащи светлини се отразяват в тъмните води на реката, а мирисът на гофрети се усеща отдалече. Там може да опитате разнообразни интернационални специалитети като колбас, предлага се и типичното греяно вино, само че не пропускайте да опитате чаша парещ ликьор " Пимс " (Pimm’s).
По това време на годината се провежда музикалният фестивал Southbank Centre Wintertime Festival, където тази година може би ще пеят и ABBA.

Winter Time market, Лондон, приема гости до 6 януари 2019 година

Единбург

Още през ноември градът стартира приготовленията си за коледните празници със личен, уникален фестивал. Ледени пързалки, лабиринт от коледни дръвчета, въртележки и декорация, която преобразява града и го трансформира в приказна картинка. Не пропускайте да посетите и базара Santa Land в East Princes Street Gardens, където може да опитате типичното малцово уиски и фамозните Haggis nachos.

Santa Land, Единбург, работи до 5 януари 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР