Илюстрация Увеличаване Автор: Bojana Janjic / MoCAB Смаляване В Сърбия

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Bojana Janjic / MoCAB Смаляване В Сърбия
Коментари Харесай

В Белград, на чисто

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Bojana Janjic / MoCAB Смаляване
" В Сърбия в никакъв случай не са се отнасяли добре с мен. Там не са организирали нито една галерия, не са издали и една книга за мен ", споделя Марина Абрамович през 2012 година в мадридската опера Teatro Real, където показва операта " Животът и гибелта на Марина Абрамович ". Тя изяснява, че е напуснала родината си основно по две аргументи: тъй като там никой не схваща нейното изкуство и тъй като се е влюбила в немския актьор Улай. След 1975 година тя е пътувала до Сърбия единствено с цел да види фамилията си. През тези 44 години Абрамович се утвърждава като водеща международна фигура в пърформанса. Глобалното й въздействие елементарно може да бъде илюстрирано с една смешка: " Избройте 10 дами актьори, които да не са Марина Абрамович. "

Ретроспективната галерия " Чистачът " (The Cleaner), която Музеят за модерно изкуство в Белград демонстрира до 20 януари (билети се продават онлайн на www.tickets.rs), е събитие, което с изключение на за артистичния път на Абрамович свидетелства и за смяната в отношението към нея в Сърбия. Изложбата е проведена с поддръжката на сръбското държавно управление.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Професионалното ми завръщане в Белград е доста значимо за мен. Почти половин век по-късно желая да покажа, най-много на младото потомство, какво съм правила през всичките тези години. Не съм се чувствала толкоз разчувствана от първата ми ретроспективна галерия в MoMa насам ", споделя Марина Абрамович в оповестено от сръбското списание Nedeljnik нейно " писмо до Сърбия ".

Това е първата огромна ретроспектива на Абрамович в Европа. The Cleaner е показана за първи път в Moderna Museet в Стокхолм през 2017 година, а от този момент e пътувала поредно до датския град Хумбелек, Осло, Бон, Флоренция и град Торун в Полша.

В " Чистатът " са включени над 100 и двадесет произведения - видео, съоръжения, разнообразни предмети проследяващи в последователен ред творчеството й от 60-те години на ХХ век до през днешния ден. При взаимната си работа с кураторите самата авторка споделя, че е " изчистила " архивите си и е оставила единствено най-хубавото. Някои от най-известните й пърформанси ще бъдат изпълнени от готови от самата нея статисти. Сред тези ре-пърформанси по думите й ще бъде да вземем за пример Imponderabilia от 1977 година, когато Марина дружно с Улай застават без облекла един против различен на стеснен вход към изложба по този начин, че единственият метод някой да влезе е като се провре странично с лице към един от двамата.

Royal Academy of Arts ще покаже Marina Abramovic: 50 Years of Pioneering Performance Art, първата огромна ретроспектива за нея във Англия (26 септември - 8 декември 2020). Домакините подчертават върху един от главните свързани с това изкуство диспути - допустимо ли е пърформансът като изкуство да " надживее " момента на самия пърформанс. В огромна степен с това се занимава и основаният от артистката Marina Abramovic Institute (mai.art).

Сред най-новите планове на Марина Абрамович е оперната режисура 7 Deaths of Maria Callas в Bayerische Staatsoper в Мюнхен (11 - 14 април 2020 г.), билети за която към този момент се продават. В своето произведение Абрамович употребява ариите от най-известните опери на Мария Калас, в които героините й умират, както и гибелта на самата Калас през 1977 година Музиката е преплетена и с къси филми с артиста Уилем Дефо, взел участие и в " Животът и гибелта на Марина Абрамович ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР