Илюстрация УикипедияАЕЦ Козлодуй е в режим на постоянно търсене на

...
Илюстрация УикипедияАЕЦ Козлодуй е в режим на постоянно търсене на
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй търси кандидати за работа, дава стипендии на студенти

Илюстрация Уикипедия

АЕЦ " Козлодуй " е в режим на непрекъснато търсене на експерти. " От юни 2019 година на уеб страницата на сдружението е разгласен непрекъснат банкет на документи за работа по 31 предпочитани специалности от висшето обучение ", разгласи по време на парламентарния надзор министърът на енергетиката Теменужка Петкова, написа offnews.bg.

Работи се за кадрово застраховане на АЕЦ " Козлодуй ", разгласи Петкова.

От 2017 година АЕЦ " Козлодуй " дава стипендии на студенти от специалността " Ядрена енергетика " и " Ядрена техника и нуклеарна енергетика ", които след довеждане докрай се ангажират да работят в централата.

Сключени са контракти с 16 стипендианти, на които централата заплаща таксите за образование и стипендия в размер 1000 лв. на учебен срок при реализиране на условия за триумф. От 2019 година е оповестена и стипендия за първокурсници, записали избрани специалности, като до сегашния миг са подписани контракти с трима първокурсници. От 16 години сдружението има развита стажантска стратегия - платени и неплатени стажове, от 2019 година платените летни стажове се организират единствено за избраните за предпочитани механически специалности, сподели министър Петкова.

В региона на междинното професионално обучение започва процедура за дуално образование по специалностите нуклеарна енергетика и топлотехника в професионалната гимназия в Козлодуй, сподели още Петкова. Предвижда се даване на стипендии на възпитаници в професионалните гимназии по нуклеарна енергетика в Козлодуй и Белене. С помощта на Регионалното ръководство по обучение в Плевен и във Враца се провеждат срещи с възпитаници от гимназии за ранно кариерно насочване. С МОН се разисква образованието по нуклеарна енергетика и физика да се включи в разширената подготовка на учениците от професионалните гимназии. АЕЦ " Козлодуй " предлага да обезпечи и опция за осъществяване на образователни часове в централата за усилване на интереса на учениците, сподели още министърът на енергетиката, представена от Българска телеграфна агенция.

Анализите демонстрират, че в границите на всяка една година към 10-15 студенти приключват компетентност " Ядрена енергетика ". Почти всички работят в АЕЦ " Козлодуй ", само че това е надалеч от упоритостите ни и нашата визия за дълготрайното развиване на нуклеарната енергетика, добави Теменужка Петкова.

Според министъра ние сме страната, която разполага с най-хубавите специалисти в региона на нуклеарната енергетика. Затова и нашите специалисти вземат участие в задачите на организацията, която прави инспекции на други атомни електроцентрали.

Депутатът Красен Кръстев уточни, че в идващите пет години следва пенсионирането на над 780 експерти от АЕЦ, което съставлява 22 на 100 от личния състав на централата. Това в по-голямата си част са служащи заети директно в употребата и ремонта на 5-и и 6-и енергоблокове, заемащи управителни позиции и притежаващи голям управителен, административен и експлоатационен опит, сподели националният представител.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Услови
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР