илюстрации Live.Varna.bgПредпроектното проучване за разширението на бул. Цар Освободител“ до

...
илюстрации Live.Varna.bgПредпроектното проучване за разширението на бул. Цар Освободител“ до
Коментари Харесай

Първи подробности за бъдещото леко метро във Варна: Общата дължина на линиите ще е 62,2 км

илюстрации Live.Varna.bg

Предпроектното изследване за разширението на бул. „ Цар Освободител “ до летището и създаване на скоростен екологичен превоз (леко метро) до Индустриална зона Варна е готово. Двата плана са от основно значение за Варна, тъй като подсигуряват облекчение на трафика, обезпечаване на бърз, съвременен и ефикасен превоз и възстановяване на качеството на въздуха, оповестиха от общината.

С решение на Общински съвет - Варна процедурата бе задействана и изследването към този момент е готово, заяви през днешния ден кметът на Варна Иван Портних.  Проектите са планувани в общите устройствени проекти на Варна и на Аксаково, защото там е в развой за разработка Индустриална зона Варна. Тя ще бъде на към 15 км от морската столица и  ще има потребност от развиване на подобаващ превоз за достъп.

В изследването е изработен е обстоен разбор на трафика, на пътникопотока, както и показателен план за новите работни места, които ще бъдат открити в промишлените зони и в Индустриална зона Варна. Проследена е взаимовръзката цена - транспортна дарба - качество на обслужване за другите транспортни системи. В създаването са посочени разнообразни разновидности за наземни и подземни сектори на лекото метро, които деликатно ще бъдат прегледани от разнообразни експертни групи.



Описани са 5 стадия за развиване на скоростния екологичен превоз, с обща дължина на трасето от 62,2 км. Първият стадий е от бул. „ Цар Освободител “ / бул. „ Христо Смирненски до Летище Варна – дължина 6,6 км. Втори стадий е от Летище Варна до Индустриална зона Варна – 16, 6 км, трети стадий - бул. „ Цар Освободител “ / бул. „ Христо Смирненски " до жп гарата във Варна и Пристанище Варна - Изток – 4, 4 км. Четвърти стадий - бул. „ Цар Освободител “ / бул. „ Христо Смирненски – до Златни пясъци – 18 км, пети стадий – от Летище Варна – до Приселци (Камчия) – с дължина 16,6 км.



В предпроектното изследване са показани общи сведения за леките градски железници в Европа и по света за градове, които  са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна - от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, Съединени американски щати.



Изводът е, че заради релативно високата транспортна дарба (около 20 хиляди пасажери в час), доста по-малкия размер на вложенията и не на последно място, късите периоди на строителство, леките градски железопътни системи от вида на леко метро, намират все по-широко приложение, настояват създателите на изследването от „ Спато “ ООД. Те са безапелационни, че развиването на различен тип превоз е мощно целесъобразен за Варна. „ Приоритет на Европейски Съюз и на стратегиите, които се отварят сега за идващия интервал, е стимулирането на нови екологични системи за превоз в градски условия. Нашият план е съгласуван напълно с тези условия,  което ще ни даде опция да кандидатстваме  за европейски средства за построяването на леко метро “, разяснява кметът Иван Портних. Предстои документът да бъде прегледан на експертно равнище, планувано е и необятно публично разискване.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР