Илюминатите били тайно общество, основано в Германия през ХVIII век.

...
Илюминатите били тайно общество, основано в Германия през ХVIII век.
Коментари Харесай

Тайно общество: Кой е мъжът, основал Илюминатите

Илюминатите били скрито общество, учредено в Германия през ХVIII век. Те имат особена известност в поп културата, като са свързвани с безчет тайни теории, написа.

Илюминатите са въодушевили редица художествени произведения, които още повече способстват за неприятната им известност. Но в началото Илюминатите били нещо доста по-различно от това, което през днешния ден ни споделят тайните теории. Те били в крайник с преобладаващото философско придвижване по това време - Просвещението.

Баварските Илюминати

Орденът на Илюминатите, което исторически се отнася към Баварските Илюминати, е учреден от Адам Вайсхаупт - немски мъдрец и професор.

Той бил роден през 1748 година в Инголщад, в самостоятелното Курфюрство Бавария. Баща му умрял, когато Вайсхаупт бил единствено на 5 години и той бил отгледан от баба си - професор и последовател на Просвещението. На 7 години той почнал да посещава йезуитско учебно заведение, защото идвал от католическо семейство. На 20 годишна възраст към този момент бил приключил докторантура по право. Няколко години по-късно станал професор в Университета в Инголщад.

Въпреки че в този интервал Йезуитите губели от ден на ден от въздействието си, те имали власт в университета. Тъй като Вайсхаупт бил покровител на концепциите на Просвещението, той бил в непрекъсната битка с църквата, която му пречела да популяризира концепциите си.

Масоните

Първоначално Вайсхаупт възнамерявал да се причисли към Масоните - скрито общество, чиито членове споделяли полезностите на Просвещението. Не се знае тъкмо за какво Вайсхаупт трансформирал решението си. Едно съмнение е това, че не му достигали финансови средства, с цел да бъде признат в една от масонските ложи. Или че в следствие се чувствал подведен от концепциите на масонството. Все отново той бил въодушевен от тях за ритуалите и организационната конструкция на тайното общество, което той щял да основе.

Орденът

През 1776 Вайсхаупт основал Орденът на Илюминатите. Мисията му била да се "противопостави на въздействието на религията върху обществото и на злоупотребата с власт от страна на страната, посредством опазване на дебатите, рецензията и свободата на словото. "
Първата среща на Илюминатите била на 1 Май 1776, в гората покрай Инголщад. Тя включвала 5 от най-талантливите възпитаници по право, персонално определени от Вайсхаупт.

Просветените млади

След това той набрал и други членове от университета. Едно от изискванията било претендентът да е на възраст под 30 години. Вайсхаупт считал, че след тази възраст човек мъчно би възприел нови хрумвания. Година по-късно той се включил към масонска ложа, от която също почнал да набира претенденти.

След няколко години членовете на Ордена достигнали към 3000 хиляди. Те идвали от всички елементи на Европа.
Докато в началото те били студентите на Вайсхаупт, с разрастването на Ордена те включвали благородници, политици, интелектуалци, доктори и писатели.

Успешното разгръщане на Илюминатите довело и до техния неуспех. През 1784 един от някогашните членове, Йосиф Утцшнайдер, написал писмо до херцогинята на Бавария. Предполага се, че в него той разкрил активността на Илюминатите. Едно от обвиняванията против членовете било, че те организирали скрит план, дружно с Австрия, против Бавария.

Херцогът-Електор на Бавария бил предизвестен за Илюминатите и издал указ, забраняващ основаването на каквито и да е общества без утвърждението на закона.

Заговор и смъртни присъди

В годините по-късно бил неразрешен и Орденът на Илюминатите, като членовете на тайните общества щели да бъдат осъждани на гибел.
Вайсхаупт изгубил поста си в университета. До края на живота си той живял в Гота, Саксония и преподавал философия.
Въпреки че тайното общество на Вайсхаупт пристигнало до своя край, неговото наследство продължава, както можем да забележим в безкрайните тайни теории, свързани с Илюминатите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР