Илияна Йотова беше гост на тържествената сесия на Общинския съвет

...
Илияна Йотова беше гост на тържествената сесия на Общинския съвет
Коментари Харесай

Целеви средства за българското село поиска вицепрезидентът

Илияна Йотова беше посетител на тържествената сесия на Общинския съвет в Трекляно във връзка Деня на българската община и локалното самоуправление.

За специфичен проект за избавление на българското село се разгласи вицепрезидентът Илияна Йотова. „ Необходимо е ново обмисляне както в националния бюджет, по този начин и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата. Надявам се да срещнем партньорството на идващ постоянен кабинет и идващ парламент и да реализираме действителна грижа за българското село. Хората, които ръководят България, да имат съзнанието за това. " Това уточни Илияна Йотова, която беше посетител на тържествената сесия на Общинския съвет в Трекляно във връзка Деня на българската община и локалното самоуправление.

Вицепрезидентът благодари на локалната администрация на най-малката българска община за напъните, които всекидневно поставят за по-добрия живот на популацията. Йотова напомни, че единствено 4 години след Освобождението на България е основан първият закон, който слага основите на активността на локалните управляващи. „ Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица популацията би трябвало да има висок стандарт на живот, с цел да върви напред развиването на цялата страна ", уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова открои големите районни несъответствия в България и казуса с обезлюдяването на цели региони. „ Финансовите запаси на националния бюджет и от Европейския съюз се концентрират в няколко огромни града, а за дребните общини не остава съвсем нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии ", акцентира вицепрезидентът. По думите й тези разлики обричат бъдещето на българските деца. „ В 21 век, за жалост, в България децата нямат еднакъв старт в живота, става известно, че е значимо къде си се родил - в дребното село или огромния град ", посочи Илияна Йотова и напомни какъв брой компликации са срещнали с президента Румен Радев преди години, до момента в който съумеят да защитят от затваряне учебните заведения в дребните общини.

Вицепрезидентът се разгласи изрично срещу разделянето на България на центъра и България на периферията, където липсва съответен достъп до здравна грижа, няма пътища. В община Трекляно няма аптека, визитите на персонален доктор са нередовни. „ За всеки претендиращ за общественик водеща би трябвало да бъде грижата за хората и техния заслужен живот ", уточни Йотова.

Вицепрезидентът още веднъж открои настояването, споделяно и от общините, за по-голяма автономия, за финансова децентрализация. „ Необходима е смяна в законодателството, която да даде независимост на всички общини да се борят за средства, а не да чакат подаянията на по-голямата община или благоволението на страната ", уточни Илияна Йотова.

Кметът на община Трекляно Радко Петрунов удостои вицепрезидента с почетния плакет на общината.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР