Илиян Михов, професорът от Сингапур, който според зам.-председателя на ДПС

...
Илиян Михов, професорът от Сингапур, който според зам.-председателя на ДПС
Коментари Харесай

ГРЪМВА АФЕРАТА СИНГАПУР: Гласеният за нов управител на БНБ професор бил даскал на Иво Прокопиев и жена му

Илиян Михов, професорът от Сингапур, който съгласно зам.-председателя на Движение за права и свободи Йордан Цонев е гласен от " Продължаваме промяната " за нов шеф на Българската национална банка, е бил даскал на Иво Прокопиев.

Както ПИК писа по-рано през днешния ден, Илиян Михов е брат на Валентин Михов, назначен от самия Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър на стопанската система за ръководител на Надзорния съвет на Българска банка за развиване. Освен това, сингапурският професор има топла връзка с кръга " Капитал ". И Прокопиев, и Валентин Михов са минали обучение в сингапурското бизнес образователно заведение на Илиян Михов.

Това се случва през 2009 година, когато олигархът изнася фамилията си към островната страна. Според медийни изявления магистратура в същото образователно заведение, в което Михов е ректор, има и дамата на Прокопиев - Галя.
свързани новини67492преди 6 часа
Проф. Илиян Михов не е чужд за българската политика. През 2009 година, в първото държавно управление на Борисов, икономистът Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. По-късно обаче, кандидатурата на Михов бе оттеглена поради остри публични реакции, предизвикании от тезите му за трансформация на валутния ръб, които не се одобряват от българските политици и икономисти.

През септември 2009 година проф. Михов предложи да се " модифицира " режима на валутен ръб по модел, прилаган от Китай през 2003 година Тезата му срещна съпротивата освен на политиците, само че и на болшинството макроикономисти в България. " Аз вкарах тематиката за еластичен ръб, само че в случай че няма консенсус, в случай че рационални хора като Иван Костов и Георги Ганев не го одобряват, няма да се случи, аз не съм женен за тази концепция ", сподели той тогава.

Притесненията на икономистите за концепцията на проф. Михов са свързани в действителност с желанието му да се договаря курса на българския лев, което значи той да престане да бъде закрепен, както е сега, и да стане плаващ.

Тогава Иван Костов предизвести, че по този метод ще се отвори кулоар от 30 %, в който левът да плава, което ще го направи уязвим за спекулантите. Костов предвижда, че в случай че това се случи, левът ще бъде нападнат и девалвиран, а от това ще завоюват едри предприемачи, чиито заеми ще бъдат стопени за сметка на спестяванията на жителите, сходно на 1997 година, написа " Епицентър ".

В биографията на проф. Илиян Михов написа, че е прочут като икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, учител по макроикономика и иконометрия в " ИНСЕАД ". Илиян Михов е възпитаник на ръководителя на Федералния запас на Съединени американски щати Бен Бернанке. Михов има голям брой изявления в влиятелни издания, една от които е разбор на Голямата меланхолия в Съединени американски щати.

През 2008 година, в разгара на най-голямата финансова рецесия в Съединени американски щати след Голямата меланхолия той бе уверен последовател на проекта за избавяне на финансовата система на страната посредством изкупуване на така наречен " токсични активи ", за който американският президент Барак Обама обезпечи 787 милиарда $.

След като бе отритнат като вицепремиер, през 2010 проф. Илиян Михов бе посетител в студиото на " Панорама " и се опита да тушира отрицателните мнения за концепциите си, като изясни, че не е бил свестен от политиците у нас и в никакъв случай не е желал да бута валутния ръб.

И разви тезата си: " По принцип имах в един миг една разработка, че бордът не да се разклати, той може да се затегне, т.е. да стане по-консервативен. Но това беше в интервала, в който изобщо не си говорихме за политически постове, за такива неща. За мен е ясно, че когато хората стартират да приказват към този момент на тази позиция, за малко по-различен ръб, това се възприема по напълно различен метод. И аз поради това побързах мигновено, в първия ден да кажа – бордът няма да се пипа, изобщо не е на дневен ред това нещо, изобщо не е на дневен ред изобщо да се трансформира валутният курс. И всичко, което споделих внезапно се обърна, че съм споделил тъкмо противоположното. Не знам по какъв начин стана това ".

Въпреки това негово пояснение оттогава никой политик не си разреши да опре до експертизата на проф. Михов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР