Илия Йончев ще представи с изложба България в Съвета на

...
Илия Йончев ще представи с изложба България в Съвета на
Коментари Харесай

Пловдивски художник представя България с изложба в Съвета на Европа в Страсбург

Илия Йончев ще показа с галерия България в Съвета на Европа във френския град Страсбург. Престижното посещение на пловдивския живописец стана допустимо, откакто три комисии го избраха всред 400 художници от Стария континент.
Прочетете още
" Минаваш през тези три комисии и в случай че те одобрят, ти дават дата. Всъщност тази галерия трябваше да бъде осъществена още преди 3 години, само че пандемията стана причина да бъде отлагана на няколко пъти. Явно обаче картините ми са били харесани, тъй като при всичките отлагания от Страсбург упорстваха да не се отхвърлям, а да бъда толерантен и да изчакам ", споделя Илия Йончев.


" Дългият път към личния мираж " 35х50
Експозицията е с провокиращо заглавие - " Интересни времена ". Ще бъде открита на 6 февруари в едно от най-хубавите и отзивчиви пространства в постройката на Съвета на Европа, откъдето минават всички, и ще продължи близо месец. Художникът е подбрал 15 остарели свои работи от сбирката на Калин Ганчев и девет нови произведения.

" Заглавието на изложбата е отправка към едно мое показване в Градската художествена изложба преди 7-8 години. Тогава изложбата провокира съществено внимание на публиката. Тя също се споделяше " Интересни времена ", като че ли съм усещал какво следва с пандемията и затварянето ни. То обобщава тематиките, които ме вълнуват в картините ", споделя пловдивчанинът.


" Отнасяне " 50х70
Илия Йончев е едно от най-интересните лица на актуалната живопис. Роден е в Пловдивн през 1970 година Израстнал измежду изкуство, създателят е четиринадесетият художник в фамилията, а другояче в целия жанр - 25. Ценителите с интерес чакат изложбите му, тъй като Илия не е от художниците, които демонстрират изкуството си постоянно. Прави го, единствено когато има какво да каже с изкуството си. Освен с кавалетна живопис, създателят е прочут и като иконописец, одухотворил с изкуството си редица православни църкви в Пловдив и района. Признава, че най-вече заряд за работа получава от природата, където е зелено, безшумно и свободно. Затова и мечтае да загърби огромния град, да го смени с градина и пространство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР