Илия Годев Ако си търсите приключение за поредицата почивни дни,

...
Илия Годев Ако си търсите приключение за поредицата почивни дни,
Коментари Харесай

На почивка и риболов край язовир Доспат

Илия Годев

Ако си търсите премеждие за поредицата почивни дни, не пропускайте водоемите в района. Синоптиците плануват превалявания, които обаче не пречат на буйните рибари и фенове на природата. Затова ви предлагаме една опция в Родопите, която си заслужава.

Край язовир Доспат можете да лагерувате на палатка и да преживеете вълнуващи завършения, да се повозите с лодка, да ловите риба или просто да се любувате на залеза. Разположен на 1200 метра надморска височина на територията на Западни Родопи, Язовир Доспат е измежду най-високо разположените язовири в България. По воден размер е на второ място в страната със своите 449 220 000 куб. м. Дължината на езерото е 18 км, междинната ширина - 3 км, а междинната дълбочина - 40 м. Освен в самия град можете да отседнете в голям брой ведомствени и частни бази за настаняване от една до три звезди. От лятото на 2017 година една от тях - „ Комплекс „ Романтика ” - предлага и разходка с корабче по язовира, която може да се комбинира с улов на шаран, дъгова и сьомгова пъстърва.

Друго забавно място в региона е предпазената околност Караджа дере е с повърхност към 1000 хектара. Разположена е наоколо до гр. Доспат и с. Късак. Обявена е през 2008 година за запазване на местообитанията на редки и предпазени растителни и скотски типове по поречието на река Сърнена и прилежащите <210> територии. Сред предпазените типове са балканска паламида (Doronicum austriacum Jack), зеленоцветен напръстник (Digitalis viridiflora Lind), родопска горска майка (Lathrea rhodopea Dingler), планинска дилянка (Valeriana Montana L.), сойка (Garrulus glandarius), черен кълвач (Dryocopus martius), червеногърба сврачка (Lanius collurio), черен синигер (Parus ater), огромен цветен кълвач (Dendrocopus major), елементарна кръсточовка (Loxia curvirostra), видра (Lutra lutra), европейска блатна костенурка (Emys orbicularis), жаба дървесница (Hylla arborea), глухар (Tetrao urogallus) и други Тези местообитания са включени в дендрологичен маршрут за феновете на екотуризма.

Караджа дере се свързва и с напъните за запазване на видрата в района. Изградени са над 3 км речни течения с възобновени местообитания посредством завиряване и зарибяване, и за първи път е осъществена практиката за улов на видрите от конфликтните територии (около язовир Доспат) и разселването им в построените местообитания по реката.

За тези, които не знаят, Доспат е прочут и с друга традиция - чешмарството. Над 2000 са издигнатите чешми в региона, като единствено 6 от тях са вдигнати през последното десетилетие. Местните хора мощно имат вяра, че пуснат ли чучур с вода в памет на умрял човек, „ отвъд ” той в никакъв случай няма да е жаден. „ По-голям хаир от това да дадеш вода на пасажер, птиче или пчеличка да отпият - няма ”, споделят локалните. Затова и покрай спортната зала в града през 2015 година е построена алея, която съставлява парк-музей на родопската чешма.

Градът от 1986 насам, годишно е хазаин на народен събор на чешмарите, който се организира всеки втори уикенд на месец август.

 

Резерватът Кастракли

Местността Кастракли в Западни Родопи е оповестена за естествен резерват още през 1968 година, с цел да се опазят реликтни съобщества от черен бор на възраст повече от 200 години и красивият пейзаж. Резерватът се намира в землището на село Борино, на 20 км от гр. Девин и обгръща стръмното дефиле на река Кастраклийска, над чиито крайбрежия се извисяват вековните борове. В резервата се срещат още и букови и габърови дървета. Релефът е стръмен, кръстосан, с съвсем 400 м. денивелация сред най-ниската и най-високата точка, надлежно 900 и 1290 м.

Природен резерват Кастракли впечатлява с разнообразието на растителни типове - повече от 330 висши растения, измежду които голям брой редки и ендемични типове (вкл. диви орхидеи), както и доста лечебни растения. В резервата са открити повече от 450 типа пеперуди, построява се естествен център, в който ще бъде самостоятелен специфичен ъгъл - Музей на пеперудата. Площта на резервата е към 130 хектара, желана за разходка от туристите е и красивата поляна Кастракли, от нея по планински пътеки може да се продължи до хижа „ Орфей “ и до Кемеровия мост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР