Илиан Илиев е новият селекционер на България, макар и това

...
Илиан Илиев е новият селекционер на България, макар и това
Коментари Харесай

Илиан Илев – точният човек за България

Илиан Илиев е новият селекционер на България, въпреки и това да следва да бъде оповестено публично от БФС на 1 ноември. Опитният експерт заема мястото на Младен Кръстаич в извънредно напечен миг. „ Трикольорите “ са в серия от четири следващи загуби и девет мача без триумф, твърдо са на дъното в квалификациите за Евро 2024, а почитателите на родните тимове ясно оповестиха, че желаят коренна смяна. С всички тези и още доста проблеми ще би трябвало да се оправя Илиан, който паралелно с повиквателни и наблюдение на играчи ще би трябвало да държи високото равнище в Черно море, където сезонът до този миг е повече от сполучлив. И до момента в който ходът с Кръстаич се трансформира във крушение, то в назначението на опитния експерт има надалеч повече аргумент.  

Младите 

През последните години БФС предприе внезапен завой в политиката, касаеща представителния ни тим. При Ясен Петров, а по-късно и при сръбския стратег, тимът фрапантно смъкна междинната възраст на играчите на терена. Мисия „ Подмладяване “ докара до любопитни решения, а Кръстаич не се поколеба да даде късмет на редица гении, което не може да му се отхвърли. Нещо повече, той даде обещание, че работата му през последните 12 месеца ще обезпечи гръбнак на България за десетилетие напред. 

Сега тази щафета поема Илиан Илиев, за който това не е нещо ново. През последните години с помощта на работата му, Черно море съумя да построи някои футболисти, които в този момент са със статут на национали – Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Мартин Минчев и личния му наследник Илиан Илиев-младши, както и младежките такива Росен Стефанов и Николай Златев.

Може да се каже, че Илиев се е потвърдил в това отношение, до момента в който доста от неговите сътрудници в efbet Лига избират да гласоподават доверие на чужденци от всички точки на планетата. 

Този сезон не прави изключение, а заради една или друга причина Илиев хвърли против Левски Мартин Милушев. С доверие се употребяват още Николай Златев, Велислав Василев, Росен Стефанов, Мартин Дичев, всеки един от които сред 18 и 23 години. Към първия отбор се е запътил е Берк Бейхан.

Опит с играчите

Положителните страни с назначението на Илиан Илиев не се изчерпват дотук. Другият плюс на наставника е това, че познава една част от футболистите в представителния ни тим. Както към този момент стана ясно, до този миг повиквателни за националния от „ моряците “ получават Иван Дюлгеров, Виктор Попов, а през годините там бе и Атанас Илиев, който в този момент е със статут на настоящ голмайстор на „ зелено-белите “. Илиев обаче е работил и с Мартин Минчев, който потегли за огромния футбол от „ Тича “. Знае чудесно до най-малкия подробност и сина си Илиан Илиев-младши, който направи трансфер от Черно море в кипърския Аполон Лимасол, а в този момент е чартърен в гръцкия Кифисия. Работил е и с Димитър Велковски в Локомотив Пд, 

Сериозен стаж

Освен, че има опит с част от футболистите, с които ще работи, Илиан Илиев е и треньор с извънредно богат опит зад тила си. Вече близо две десетилетия той е част от специалността. Първите му стъпки бяха на " Тича ", където работи и сега към този момент 6 години без спиране. Между двата престоя отпред на Черно море, той имаше опция да донесе историческа първа Купа на България за Берое, класирайки ги и за европейските шампионати. На два пъти бе избран за треньор №1 у нас в анкетата за Футболист на годината - през 2010 и 2021-а. Веднъж сходен приз получи и от Асоциацията на футболистите. Работи още в Левски, където си потегли след напън от почитателите, макар че в края на същата акция отборът бе на крачка от купата, само че пристигна 1:1 със Славия. Има и къс престой зад граница в Ангола. Успешен бе и престоят му във Верея преди да се завърне във Варна, като преди този момент бе и Локомотив Пловдив. През целият този интервал Илиан Илиев видя доста във футбола и имаше опция да се оправя с разнообразни обстановки, което в този момент ще му бъде от изгода.

Дисциплина

Не на последно място в тази ситуация е значима и дисциплината. А при Илиан Илиев тя е водеща, с цел да може е резултатите да бъдат на разположение. Тук е значимо да се посочи, че при Младен Кръстаич тя бе на равнище, само че в този аспект имаше съществени пропуквания при предходни селекционери. Не са един и двама играчите на Черно море, признали в изявленията, че Илиев държи да се съблюдават наложените правила и да се съблюдава дисциплинираност. Всичко това дава предпоставки за добра основа, върху която да се стъпи и да се търсят по-добрите резултати. А с цел да се захване с тази задача Илиан, прагматичен човек като него към този момент си е дал сметка, че този тим има своите положителни страни и серията разочароващи резултати могат да бъдат изменени с усърдна работа.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР