Или името ви прилича ли на вас? Ако се казвате Фред,

...
Или името ви прилича ли на вас?
Ако се казвате Фред,
Коментари Харесай

Приличате ли на името си?

Или името ви наподобява ли на вас?

Ако се казвате Фред, наподобявате ли в действителност на Фред? Приятелите ви евентуално ще отговорят утвърдително, тъй като са привикнали да свързват лицето с името ви.

Според едно изследване, оповестено от Американската психическа асоциация, хората имат способността да свързват имена с хора, което най-вероятно има нещо общо с културните стандарти, които придаваме на имената. 

В проучването, оповестено на страниците на научното списание Personality and Social Psychology , Йонат Звебнер, лекар на науките в Еврейския университет в Йерусалим, и неговите сътрудници организират поредност от опити, включващи стотици участници в Израел и Франция.

При всеки опит на участниците демонстрират фотография и ги карат да подберат уместно име за индивида от фотографията, като могат да избират от листата с 4-5 имена. Всеки път успеваемостта е с близо 50%. Докато без лист с имена успеваемостта фрапантно спада до 25%.

Според учените резултатът най-вероятно се дължи на културните стандарти, които се свързват с имената. По време на различен опит да вземем за пример откривателите смесват евреи и французи. Оказва се, че съвсем всички французи свързват сполучливо имена с лица на свои сънародници французи, както и съвсем всички евреи съумяват да свържат имена и лица на свои сънародници евреи.

Изследователите имат вяра, че подсъзнателно човек подчинява имената на избрани стандарти и че неумишлено променяме държанието и типа си, с цел да отговорим на името, което носим.

По материали от sciencedaily.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР