ИКТ Клъстер оказва индивидуална помощ на МСП в цифровата трансформация,

...
Коментари Харесай

МСП могат да разчитат на европейска помощ за цифровизация


ИКТ Клъстер оказва самостоятелна помощ на МСП в цифровата промяна, съобщи Петър Статев, ръководител на организацията, по време на конференцията SCALE UP 2022
(снимка: Антон Станков / предоставена от ИКТ Клъстер)

Българските дребни и междинни предприятия могат да се възползват от подобаващ инструмент за създаване на новаторски артикули и услуги, излизане на външни пазари и резистентен напредък, стана ясно на конференцията SCALE UP 2022, която събра софтуерни компании, индустриални предприятия, клъстери и организации, финансиращи нововъведения от разнообразни елементи на Европа.

Участниците в конференцията, проведена от ИКТ Клъстер в партньорство с Клъстер за цифрова промяна и нововъведения, DiGiTech 4.0 и I4MS, дискутираха плануваните национални и европейски средства за финансиране на нововъведения, стратегии за поддръжка на интернационализацията и пазарни трендове.

ИКТ Клъстер предлага самостоятелна помощ за потребностите на българските дребни и междинни предприятия в цифровата промяна, съобщи Петър Статев, ръководител на организацията. Националните финансови принадлежности в поддръжка на нововъведенията се дават от страна на Министерство на нововъведенията и растежа, Фондът за финансови вложения и Фондът на Фондовете. София Тех Парк и EEN също си партнират в поддръжката на новаторски компании.

Редица български компании, с поддръжката на ИКТ Клъстер, са получили каскадно финансиране за своите новаторски планове. Сред тях, да вземем за пример, са плановете „ Fold – Камък от хартия ” на Европак България М, финансиран по Better Factory, и „ CATRobo – Cloud Based Digital Twin ” на Стефан Карастанев, Спесима, финансиран по BOWI.

В момента има отворени процедури за каскадно финансиране, като по тази линия са налични 35 млн. евро за поддръжка на цифровата промяна, оповестиха специалисти от самодейността I4MS. Заинтересованите компании могат да се свържат с екипа на ИКТ Клъстер, който е локален сътрудник на самодейността.
още по темата
Възможностите за интернационализация също бяха във фокуса на SCALE UP 2022. Себастиано Тофалети от European Digital SME Alliance описа за Европейската политика за поддръжка на нововъведения и плановете BRIDGE, C2Future и EXCITE.

BRIDGE подкрепя  интернационализацията на високотехнологични започващи предприятия от AI и Data промишленостите, по-специално в Съединени американски щати, Израел и OAE. C2Future дава достъп до пазарите в Мексико, Колумбия и Съединени американски щати на компании, разработващи артикули и услуги в областта на интелигентните градове. EXCITE е скица за обмяна на опит, а The Space Bridge Fund обезпечава вложения в бързо разрастващи се, софтуерно насочени започващи предприятия в галактическата, AI и IoT промишленостите, ръководена от Мазовия клъстер ИКТ.

В заключителната полемика участваха представители на 15 клъстера от 10 страни, представляващи 5 европейски стратегически партньорства. Клъстерите се сплотиха към концепцията да продължат съдействието си, да обменят хрумвания и опит за да бъдат по-полезни за бизнеса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР