Икономисти, експерти и политици вече говорят открито за търговска война

...
Икономисти, експерти и политици вече говорят открито за търговска война
Коментари Харесай

Как ще се отрази на България търговската война на Тръмп?

Икономисти, специалисти и политици към този момент приказват намерено за комерсиална война сред огромните международни стопански системи, откакто митата, въведени от страна на Съединените щати, влязоха в действие. Дискусия по казуса и мястото на страната ни в него беше проведена от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.

Според икономистите тази комерсиална война няма да продължи дълго, само че ще провокира разтърсвания в интернационалните търговски връзки. Най-напред следствията ще са точно за Съединени американски щати, уточни Валентин Василев – министър на търговията и туризма през 1997 – 1999 година, съобщи БНР.

„ Тръмп не може да завоюва тази комерсиална война заради ред аргументи. Прогнозата ми е, че до края на годината ще даде заден ход. Постепенно след договаряния и отстъпки от всички воюващи страни още веднъж ще се откри правилния път. /…/ България би трябвало да заеме позиция такава, каквато заема Европейски Съюз. Ние сме дребен пазар, безпаричен пазар. При нас отраженията ще бъдат доста по-малки в сравнение с в други страни от Европейски Съюз с по-силни стопански системи и по-голям импорт “, съобщи Василев.

Европейски Съюз е изрично в поддръжка на свободната търговия, разгласи актуалният зам.-министър на стопанската система Лъчезар Борисов. Той уточни, че еврообщността е преодоляла 45 ограничения против комерсиалните ограничавания, което е довело до растеж от няколко милиарда при износа.

По отношение резултатите върху българската стопанска система от американските мита, Борисов сподели:

„ Прекият резултат върху българския експорт е нищожен и той би могъл да засегне 0,01% във връзка с българските артикули. Всички дружно би трябвало да изследваме индиректните резултати, които могат да се случат. Ако бъде наранена автомобилната промишленост на Европа, България косвено може да бъде наранена във връзка с 120-170 компании, които са поддоставчици, може да бъдат косвено наранени и електроника и електротехника. Такива резултати можем да търсим и във връзка с това, че засегнатите браншове от износа към Съединени американски щати могат да намалят или да търсят нови пазари. Всички тези процеси ще накарат някои световни компании да търсят по-висока конкурентоспособност, ще търсят тяхното развиване, идвайки в България. Трябва да използваме това, което се случва, с цел да извлечем изгода за България “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР